luxus;zongora;Sándor-palota;Bogányi-zongora;Novák Katalin;exkluzív;

2023-05-17 06:30:00

Nem kellett Novák Katalinnak a magyar csodazongora, vett helyette másikat 66,4 millióért rongyot rázni

Teljes zongoraesteket minden valószínűség szerint nem fognak rendezni a Köztársasági Elnöki Hivatalban, kisebb protokolleseményekhez, esetleg háttérzenéléshez a Steinwaynél kisebb hangszer is elég lett volna.

Bár az állam támogatásával készült hazai fejlesztésű, a kormányzat által favorizált hangszer, a Köztársasági Elnöki Hivatal nem Bogányi-zongorát, hanem a hasonló árkategóriájú Steinway & Sons hangversenyzongorát vásárolt.

A 66,4 millió forintos beszerzésről az Mfor nyomán mi is írtunk.

A hangszert a márka egyetlen hazai képviselőjétől szerezte be Sándor-palota. Az ár reális, ám számos kérdés felvet a vásárlás. Megkérdeztük a hivatalt, hogy milyen célt szolgál a hangversenyzongora, és rendeznek-e nyilvános koncerteket. Miért a Steinway & Sons mellett döntöttek és mi az oka annak, hogy nem a magyar fejlesztésű, sok százmillió közpénztámogatással készült Bogányi-zongorát vették meg? Mire használják az államfői rezidencia zeneszobáját, amelyről korábban már írt a sajtó? A hivatal mindeddig nem válaszolt.

Az 1853-ban Manhattanben Heinrich Engelhard Steinweg – később Henry E. Steinway – által alapított cég Európában, Hamburgban 1880 óta gyárt hangszereket, köztük sokkal olcsóbb, mégis jó minőségűeket is. Kérdéses, hogy valóban szükség van-e erre a minőségre egy, nyilvános koncerteket vagy teljes zongoraesteket minden valószínűség szerint nem rendező köztársasági elnöki hivatalban, elvégre kisebb protokolleseményekhez, esetleg csak háttérzenéléshez egészen biztosan nincs, ezért egy ennél kisebb – húszmillió forint körüli áron kapható – hangszer is elég lett volna.

Kattintson és regisztráljon cikkünk elolvasásához a mobil Népszaván! Egy hétig szabad a betekintés.

– derül ki cikkünkből még.