egészségügy;Orbán-kormány;Orvostechnikai Szövetség;kórházi adósság;

2023-05-23 17:05:00

Egyetlen hónap alatt 12,3 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára súlyos következményekre figyelmeztetett, ha az Orbán-kormány továbbra sem lép.

Válságtanácskozást hívtak össze a kórházi beszállítók, miután a Magyar Államkincstár adatai szerint április végére a kórházak adóssága a március végi 39,3 milliárd forintról 51,6 milliárd forintra nőtt – nyilatkozta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára a Napi.hu-nak.

Az adósságállomány szinte egésze a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben áll fenn, ebből 0,9 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul.

Az összegben nincsenek benne az egyetemi klinikák, miután a modellváltás óta ezek már nem szolgáltatnak adatokat az államkincstárnak. A lap szerint ugyanakkor a március végi 54 milliárd forintról áprilisig 58 milliárd forintra nőtt a kifizetetlen számlák végösszege. Rásky László szerint emiatt válságtanácskozás keretében fognak dönteni arról, pontosan milyen intézkedéseket várnának el a kormányzati szereplőktől. A szakember szerint ugyanakkor igen lehangoló a helyzet, rengeteg beszállító még egy forintot sem kapott a kórházaktól, és a kórházvezetők gyakorta széttárják a karjukat, mondván, hogy fogalmuk sincs, mikor tudnak majd fizetni.

Rásky László a szorult helyzetet főként a brutális rezsinövekedéssel magyarázta, s figyelmeztetett: ha az Orbán-kormány év végéig sem hajlandó foglalkozni a problémával, azzal nem csak azt kockáztatja, hogy az adósság meghaladja majd a 100 milliárd forintot, hanem azt is, hogy egyre több cég beszünteti a tevékenységét, ezáltal csökken a verseny, az ellátórendszer és a betegek pedig még kiszolgáltatottabbá válnak. Eszközhiány jelentkezhet, ami például műtétek elmaradásával is járhat. A szakdolgozó kevés, a betegutak beszűkültek – magyarázta.

A szakember hangsúlyozta, hogy – szemben a kormányzati elképzelésekkel – mindenképpen szükség van az egészségügyre szánt költségvetési források bővítésére, nemcsak a rezsiköltségek kompenzációja érdekében, hanem finanszírozási korrekcióra is szükség van a teljesítményfinanszírozás újabb bevezetése miatt.