Európai Unió;Orbán-kormány;gazdák;Ukrajna;mezőgazdaság;tüntetés;gabona;

2023-05-23 22:14:00

Az Orbán-kormány késlekedése miatt nem tárgyal az Európai Bizottság a gazdák megsegítéséről az ukrán gabonaimport ügyében

Brüsszelben eközben több ország gazdái tüntettek, arra panaszkodnak ugyanis, hogy a jelenlegi helyzet tisztességtelen versenyre kényszeríti őket az olcsó, importált ukrán termékekkel szemben.

Több mint száz gazda tüntetett Brüsszelben annak érdekében, hogy az Európai Bizottság nyújtson hatékony és hosszútávú segítséget azoknak a közép-kelet-európai termelőknek, akik az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek miatt kerültek nehéz helyzetbe. A gazdák közül 28-an voltak magyarok, de mellettük lengyel, szlovák, cseh, román és bolgár termelők is demonstráltak – írja a Euronews.

A lap felidézi, hogy az Európai Unió tavaly engedélyezte az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes behozatalát, aminek az eredménye az lett, hogy a raktárak megteltek ukrán búzával és kukoricával, az árak leverése miatt pedig meglehetősen szorult helyzetbe kerültek a hazai termelők. Ezért Brüsszel április végén megállapodott öt érintett uniós tagországgal abban, hogy területükön az ukrán gabona csak áthaladhat, eladni és raktározni ott nem lehet. A június 5-ig érvényes intézkedés keretében az EU egy százmillió eurós pénzügyi támogatást is jóváhagyott a gazdák kárpótlására, ennek azonban feltételéül szabták, hogy az importtilalmat vonják vissza.

Az Európai Bizottság szóvivője, Miriam Garcia Ferrer a Euronewsnak azt mondta, a támogatás azért csúszik, mert bár minden más érintett tagállam visszavonta már az importkorlátozást, Magyarország azóta sem tette ezt meg, márpedig a gazdákat érintő további segítségről való tárgyalásnak feltétele, hogy teljesítsék korábbi vállalásaikat. Jelenleg tehát az Orbán-kormányra várnak.

A tüntető gazdák viszont arra panaszkodnak, hogy tisztességtelen versenyre kényszerítik őket az ukrán gabonával. Luzsi József, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke úgy fogalmazott: „Nem azonos feltételek között termel egy ukrán termelő, és nem azonos feltételek között termel egy európai uniós termelő. Nincsenek náluk olyan mértékű zöld előírások, mint amelyek az unióban kötelezőek. És olyan vegyszereket használhatnak, amelyeket nálunk már régóta tilos.”

A tüntetők ezért átadták követeléseiket Janusz Wojciechowski uniós agrárbiztosnak. Egyebek közt azt szeretnék elérni, hogy az EU garantálja a gabona külföldre szállítását, legyen komolyabb minőségellenőrzés, továbbá, hogy az érintett termékek körét terjesszék ki a tojásra, a mézre, a zöldségekre, a gyümölcsökre és a csirkehúsra is.