Ukrajna;interjú;bírálat;Kreml;ukrán hadsereg;orosz hadsereg;orosz védelmi minisztérium;Jevgenyij Prigozsin;orosz-ukrán háború;Wagner-csoport;

Jevgenyij Prigozsin már azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy polgárháború törjön ki Oroszországban

Kurvára elveszíthetjük Oroszországot – fogalmazott egy interjúban a Wagner-csoport alapítója, aki a Kremlnek is odaszúrt, szerinte a „nácimentesítéssel” pont az ellenkezőjét érték el annak, amit akartak: az ukrán hadsereg az egyik legerősebb lett, az ukrán nép pedig immár „mindenki számára ismert nemzet az egész világon”. Szerinte Oroszországnak statáriumra, újabb mozgósításokra van szüksége, illetve arra, hogy néhány évet „észak-koreai életmóddal” húzzon ki.

Minden úgy végződhet, mint 1917-ben – jelentette ki a Konsztantyin Dolgov Kreml-párti bloggernek adott és a Szabad Európa orosz nyelvű szolgálata által ismertetett interjúban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója utalva az 1917-ben kirobbant oroszországi polgárháborúra utalva

A zsoldossereg alapítója szerint először a katonák, majd hozzátartozóik lázadhatnak fel. – Olyan helyzetben vagyunk, hogy kurvára elveszíthetjük Oroszországot – ez a fő probléma (…). Statáriumot kell bevezetnünk – fogalmazott.

Jevgenyij Prigozsin szerint Oroszországnak statáriumra, újabb mozgósítási hullámokra és arra van szüksége, hogy néhány évet „észak-koreai életmóddal” húzzon ki.

Úgy vélekedett, Oroszország szakszerűtlen lépései szerepet játszottak az ukrán harci potenciál megerősítésében. Szerinte a Kreml ahelyett, hogy „demilitarizálta” volna Ukrajnát, pont az ellentétes hatást érte el: az ukrán hadsereg a világ egyik legerősebb hadserege lett (persze, csak a Wagner-csoport után). A „nácimentesítéssel” pedig olyan nemzetet csináltak az ukránból, amely „immár mindenki számára ismert az egész világon”.

A zsoldossereg vezetője szerint az ukrán hadsereg magas szinten szervezett, magas szinten képzett, magas szintű hírszerzéssel és számos fegyverrel rendelkezik, hovatovább mind a szovjet, mind a NATO-felszereléssel ugyanolyan jól bánik.

Jevgenyij Prigozsin azt mondta, hogy az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 20 ezer zsoldost vesztettek, felüket a börtönökből toborozták. Állítása szerint összesen 50 ezer rabot toboroztak büntetés-végrehajtási intézményekből.

A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) nevű amerikai agytröszt február végén ismertetett adatai szerint Oroszország legalább 60 ezer harcost – köztük zsoldosokat – vesztett a háború során. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács becslései szerint a Wagner-csoportnak mintegy 30 ezer harcosa halt meg vagy sebesült meg február közepéig.