oktatás;sztrájk;Románia;tanár;béremelés;

2023-05-26 18:26:00

Elutasítják a kormány sértő javaslatát a romániai pedagógusok, méltóságukért is folytatják az országos sztrájkot

Az egészségügyi és vasutas szakszervezetek is tiltakozásra készülnek.

Ffolytatódik az általános oktatási sztrájk Romániában, nem bónuszokat, hanem tisztességes bért kérnek a román tanügyi szakszervezetek. A hétfő óta tartó tiltakozáshoz kezdetben mintegy 150 ezer pedagógus és az iskolai kisegítő személyzet 60-70 ezer tagja csatlakozott, de folyamatosan nő a munkát meghatározatlan időre beszüntetők száma, már a 300 ezres állomány 90 százaléka sztrájkol. Több helyen a diákok is támogatják tanáraikat, az egészségügyi és a vasutas szakszervezetek is jelezték tegnap, hasonló megmozdulásokra készülnek, nem megfelelő munkakörülményeik és alacsony béreik ellen tiltakozva.

A közelgő érettségi és nyolcadikos felvételivizsgák bojkottjával fenyegető tanügyi sztrájk eleve fejre állította az épp most esedékes rotációs kormányfőcserét, a sztrájk más ágazatokra való átterjedésének körvonalazódó réme már a rotáció menetrendszerinti végrehajtásához szerda este még ragaszkodó Klaus Iohannis államfőt is meghátrálásra késztette. Az éppen Frank-Walter Steinmeier német elnököt háromnapos romániai látogatáson fogadó Iohannis tegnap bejelentette a koalíciós tárgyalások felfüggesztését. A miniszterelnök csere és a minisztériumok újraleosztása a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások lezárása után indulnak újra, közölte az elnök, a pártok képviselői a kérdésről nem nyilatkoztak.

A kormány szerda este a sztrájkolók szerint sértő, megalázó ajánlatot tett: a tanároknak 2500 lej (mintegy 175 ezer forint) két részletben folyósítandó bónuszt ajánlott fel, utalványok formájában amelyet szakmai tevékenységükkel kapcsolatos kiadásokra használhatnának, a kisegítő személyzet részére pedig 1000 lejes bónuszt. A tanárok válaszként csütörtökön országszerte utcára vonultak.

A kormány képviselői, valamint Nicolae Ciuca hivatalban lévő, eredetileg ma lemondani készülő miniszterelnök egyaránt azt hangsúlyozzák, jelenleg az Európai Bizottsággal egyeztetett országos helyreállítási és rezilienciaterv (PNRR) miatt nincs mód fizetésemelésekre a közszférában, csupán azt tudják felvállalni, hogy az oktatás prioritást fog élvezni az egységes bérezési törvény megalkotásakor. Ennek benyújtását július 15-ig ígérték.

A szakszervezeteknek viszont az ígéret kevés, hangsúlyozzák, a sztrájk nem csak a bérkövetelésekért folyik, hanem az oktatás krónikus alulfinanszírozásának megszüntetéséért is. „A méltóságért sztrájkolunk, azok társadalmi státusáért, akik az oktatásban dolgoznak. Ezt a sztrájkot a tiszteletért szerveztük” – nyilatkozta a bukaresti tüntetésen Marius Nistor szakszervezeti vezető.

A csütörtök délutáni egyeztetések után a szakszervezetek közölték a sztrájk beszüntetésének feltételeit: minden tanügyi dolgozó bérének azonnali, 25 százalékos emelését valamint garanciát kérnek arra nézve, hogy a 2024-től érvényes új bértörvényben a kezdő tanárok minimálbére 4000 lej legyen (ennyi a bruttó országos átlagbér), és a bértábla erre a minimumra épüljön.