reagálás;tisztújítás;Igazságügyi Minisztérium;Varga Judit;Magyar Bírósági Végrehajtói Kar;

2023-05-26 13:18:00

„Közel 400-an diplomáztak 2004-ben a Miskolci Egyetem jogi karán” – reagált az Igazságügyi Minisztérium arra, hogy Varga Judit volt évfolyamtársa lett a végrehajtói kar elnöke

Eközben az új elnök már ki is vett 13 millió forint tört éves osztalékot az általa tavaly május végén alapított végrehajtói irodájából.

„Közel 400-an diplomáztak 2004-ben a Miskolci Egyetem jogi karán” – ekképp reagált (ha ezt reakciónak lehet nevezni) a tárca a hvg.hu-nak arra, hogy Varga Judit volt egyetemi évfolyamtársa lett a végrehajtói kar elnöke, aki ráadásul alig egy éve végrehajtó csak.

Mint arról a Népszava is beszámolt, az a Lupkovics Beáta lett a végrehajtói kar elnöke a korrupció miatt letartóztatásban ülő Schadl György helyett, aki alig egyéves végrehajtói pályafutással bír. Előtte Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye közgyűlésének jegyzője, azt megelőzően kormányhivatali főosztályvezető, azelőtt pedig gyámhivatali ügyintéző volt. Rajta kívül egy másik megválasztott jelölt, Kósa Zoárd is kezdő végrehajtónak számít.

A csütörtöki rendkívüli tisztújításon megválasztott öt elnökségi tag – az öt helyre mindössze pont öten jelentkeztek – személye pedig a végrehajtók egy részének korábban elküldött, azóta „kamulevélnek” nevezett körlevél szerint már korábban le volt egyeztetve a minisztériummal. Bár a levél valódiságát cáfolták, ugyanannak az öt személynek a neve szerepelt rajta, akik végül valóban indultak. A jelölteket a 170 jelenlévő végrehajtó nagyon nagy arányban meg is választotta.

Az Igazságügyi Minisztérium a levelet „kamulevélnek” nevezve visszautasította a benne foglaltakat, ahogy „a napokban megjelent hamis és megtévesztő utalásokat és összefüggéseket sejtető újságcímeket” is, és hozzátették, az Igazságügyi Minisztériumnak sem jogköre, sem ráhatása nincs a kar tisztújítására.

Mint azt a portál megjegyzi, a tisztújító közgyűlésen megjelent a köztestületet felügyelő állami szerv, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnöke, Biró Marcell is, aki arról beszélt, a végrehajtó szakmának tisztulási folyamaton kell átesnie.

Szintén megemlítik, az rtl.hu szerint Lupkovics Beáta már ki is vett 13 millió forint tört éves osztalékot az általa tavaly május végén alapított végrehajtói irodájából.