Szerbia;Koszovó;

2023-05-26 16:53:00

Legmagasabb szintre emelték a szerb hadsereg készültségét

Fokozódik a feszültség a Balkánon. 

„Szerbia elnöke és fegyveres erőink legfőbb parancsnoka, Aleksandar Vučić aláírta a szerb hadsereg egységeinek harckészültségét a legmagasabb szintre emelő parancsot” - közölte Facebook-oldalán Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter. Közlése szerint az államfő egyúttal elrendelte, hogy az egységek közeledjenek a koszovói határ felé. 

A lépés mögött az áll, hogy az Észak-Koszovóban található Zvecsán árosában a rendőrök összecsaptak a szerb tüntetőkkel, akik szerették volna megakadályozni, hogy az újonnan megválasztott albán nemzetiségű polgármester bemenjen hivatalába.

A rendőrség könnygázt vetett be, a tömeg több autót felgyújtott - köztük egy rendőrségi járművet. Az összecsapásokban négy ember megsérült. A Reuters a Tanjug hírügynökségre hivatkozva azt közölte, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) koszovói békefenntartó missziójának több járműve is megérkezett Zvecsán központjába.

A négy észak-koszovói településen élő mintegy 50 ezer szerb bojkottálta az április 23-ai választásokat. Így tiltakoztak, amiért nem teljesült az a megállapodás, amelyről a koszovó és a szerb kormány márciusban megállapodott. Ez a feszültségek enyhítését célozta, s egyben szélesebb körű autonómiát biztosított volna a helyi szerbeknek úgy, hogy eközben a pristinai kormány fennhatósága alatt áll a terület. 

A választási részvétel 3,47%-os volt, és a helyi szerbek azt mondták, nem fognak együttműködni a négy település új polgármesterével - akik mindannyian albán pártok képviselői - mondván, hogy nem képviselik őket. A pristinai rendőrség korábban azt közölte, hogy segítséget nyújtanak a négy érintett város polgármesterének, hogy elfoglalhassák hivatalukat. 

A zvecsáni polgármester rendőrségi kísérettel ugyan, de sikeresen beléphetett irodájába. 

A Koszovó északi régiójában élő szerbek semmisnek tekintik Koszovó 2008-as függetlenségi nyilatkozatát és továbbra is Belgrádot tekintik fővárosuknak. Koszovó lakosságának több mint 90%-át albán etnikumúak alkotják, a szerbek csak az északi régióban vannak többségben.