Szalay-Bobrovniczky Kristóf;Kanász-Nagy Máté;Böröndi Gábor;

Sajtóközleményéből kimásolt mondattal válaszolt Szalay-Bobrovnizcky Kristóf egy képviselői kérdésre

Megérdeklődték nála, egyetért-e a vezérkari főnök történelemhamisító szavaival. Véleménye kifejtéséhez a Ctrl+C Ctrl+V billenytűparancsot használta. 

„Gondoljunk bele a második világháborúba, 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, és mi lett a vége? Nem fogták meg – ha fogalmazhatok így – időben békefolyamattal azt az eszkalációt, és elvezetett a második világháborúhoz” - fejtegette nemrégiben az állami televízió adásában az új vezérkari főnök.

Böröndi Gábor szavaiból kisebb diplomáciai botrány lett, később Novák Katalin államfő egy Twitter-posztban vette védelmébe alárendeltjét. Végül Böröndi elment egy találkozóra Sebastian Kęciek lengyel nagykövethez, ahol elsimították a nyilatkozat miatt fennálló nézetkülönbségeket. A Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője, Kanász-Nagy Máté azért a biztonság kedvéért megkérdezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert is, hogy egyetért-e a vezérkari főnök kijelentéseivel. 

A tárcavezető nem bonyolította túl a válaszadást: a viszonylag könnyen eldönthető kérdésre a következőket felelte: 

„A magyar vezérkari főnök és a lengyel nagykövet a 2023. május 12-ei találkozójukon megszilárdította az együttműködés fontosságát. A megbeszélés során megerősítették a nagy múltú magyar-lengyel kapcsolatok és a szolidaritás kiemelkedő jelentőségét, továbbá aláhúzták a közös szövetségbe tartozás és ezzel összefüggő célok, illetve együttműködés fontosságát”. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf válaszának második mondata egyébként hajszál pontosan azzal a nyilatkozattal, amelyet Böröndi Gábor és Sebastian Kęciek adott ki az eset után. 

Kanász-Nagy Máté kérdését egyébként feltette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek is, ám cikkünk írásának pillanatában válasz gyanánt a honvédelmi miniszter már idézett sorait töltötték fel.