opera;Ókovács Szilveszter;

2023-05-27 14:35:00

Rekorder lehet Ókovács Szilveszter

Lukács Miklós 12 és fél éves regnálását előzheti meg.

Ókovács Szilveszter marad a  Magyar Állami Operaház főigazgatója – e rövid mondattal jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter a Facebook-oldalán, hogy a jelenlegi főigazgató folytathatja a munkáját.

A tárcavezető döntése egyben azt jelenti, hogy Ókovács Szilveszter lehet az Operaház történetének legtovább regnáló vezetője, Lukács Miklós 12 és fél éves regnálását előzve meg.

A korábban műsorvezetőként és kritikusként is aktív operaénekes egy évig állt a Duna TV élén. 2011-ben lett a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd 2013-tól főigazgatója. Miután múlt év decemberében a miniszter érvénytelenné nyilvánította a tavaly augusztusban kiírt főigazgatói pályázatot, találgatások indultak el arról, hogy a tárcavezető elmozdítaná a főigazgatót a székéből.

az Index pedig több forrásra hivatkozva azt állította, hogy egy hónappal ezelőtt a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság Kesselyák Gergely, Miklósa Erika vagy Vadász Dániel pályázatát javasolta elfogadásra a miniszternek – hozzá kell tenni, a bizottság javaslata semmire sem kötelezi a tárcavezetőt.

Ókovács Szilveszter április közepén adott lapunknak interjút, amelyben úgy fogalmazott: „Az elmúlt években az Opera úgy maradt mindvégig fizetőképes, hogy nem tartalékolhat s hogy a támogatása reálértéken jottányit sem nőtt 20 éve, inkább csökkent, saját bevétele most már csúcson van, aránya a teljes büdzséhez képest megduplázódott.” Ókovács szerint az Operaház játszóhelyeinek felépítése, rekonstrukciója, az előadások színvonala is azt erősíti, hogy folytathassa főigazgatói munkáját.