Kijev;Vlagyimir Putyin;Vitalij Klicsko;dróntámadás;Volodimir Zelenszkij;orosz-ukrán háború;

2023-05-28 10:15:00

Újabb orosz dróntámadás érte Kijevet éjszaka

Eközben Vlagyimir Putyin már az orosz határ megerősítését rendelte el a fokozódó ukrán légitámadások miatt.

Az orosz erők újabb éjszakai támadást intéztek Kijev ellen, egy ember meghalt – jelentette be vasárnap Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere az MTI szerint. A Telegram üzenetküldő alkalmazásán az írta, hogy a főváros Szolomjanszkij kerületében, egy benzinkút közelében becsapódó dróntörmelék miatt egy 35 éves nő kórházba került, egy 41 éves férfi pedig meghalt. A polgármester korábban arról számolt be, hogy a kijevi légvédelem több mint 20, a város felé tartó drónt semmisített meg.

Vitalij Klicsko tömegesnek nevezte a mostani támadást, és felszólította a lakosságot, hogy maradjon védett helyen, egyben figyelmeztetett a Kijevre egyszerre több irányból érkező újabb drónhullámokra. Hozzátette, hogy tűz ütött ki egy vállalat telephelyén a Holoszijivszkij kerületben. A városi elöljáró arról is beszámolt, hogy nem sokkal helyi idő szerint hajnali két óra után hallatszottak az első robbanások, amelyek később folytatódtak. A főváros katonai közigazgatásának tisztviselői vasárnap a Telegram-üzenetükben azt írták, hogy több mint 40 drónt lőttek le Kijev légterében.

Kijevet májusban rendszeresen érték támadások. Pénteken a helyi polgári és katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Popko azt mondta, hogy a fővárost a hónap eleje óta 13 esetben támadták éjszaka. Popko a Guardian szerint azt is közölte, hogy az előzetes információk szerint az éjszakai légitámadás a legnagyobb dróntámadás volt az orosz invázió 2022 februári kezdete óta. A támadásokhoz állítása szerint iráni gyártmányú drónokat használt Oroszország.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti kijevi videóközvetítésében megköszönte a szövetséges Németországnak, Finnországnak, Kanadának és Izlandnak a friss fegyverszállításokat. A támogatás segíti Ukrajna légvédelmét és általános védelmi képességét az orosz terror ellen – mondta. Egyúttal még keményebb szankciókat jelentett be Oroszország ellen, hogy véget vessen az ország Ukrajna elleni háborújának. „Ma az újabb szankciók napja van” – mondta az elnök. 220 vállalatot és 51 embert vett fel arra a listára, amely a büntetőintézkedések körébe tartozókat tartalmazza. Ezen fegyvergyártó cégek, „a háborút kiszolgáló vállalkozások” vannak. Nem mindegyikük működik orosz földön, de mindegyikükre nemzetközi nyomást fognak gyakorolni. Az ukrán hatóságok adatokat gyűjtenek azokról, akik támogatták Oroszország háborúját, és globális szinten kampányolnak a megbüntetésükért – mondta. Az ukrán államfő a továbbiakban köszönetet mondott Japánnak, amely a héten szintén újabb szankciócsomagot bocsátott ki Oroszország ellen.

Több drón próbálta megközelíteni vasárnapra virradóra az oroszországi Krasznodar területen az Ilszkij olajfinomítót. Mindegyiket megsemmisítették, az üzem infrastruktúrája nem sérült meg és személyi sérülés sem történt – jelentették vasárnap a régió operatív parancsnokságának távirati csatornáján. A finomító területét május 4-én és 5-én már érte dróntámadás – közölték korábban a katasztrófavédelmi szolgálatok. Akkor a keletkezett tüzeket eloltották. Halálos áldozatok és sérültek nem voltak.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Guardiannek arról beszélt, hogy megkezdődtek az előzetes hadműveletek az átfogó ellentámadás előtt, és bizonyos folyamatok – mint például az utánpótlási vonalak megsemmisítése vagy a vonalak mögötti raktárak felrobbantása – már zajlanak. Az ukrán védelmi minisztérium ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Moszkva várhatóan balesetet szimulálhat a megszállt zaporizzsjai atomerőműnél, hogy megpróbálja meghiúsítani a támadást.

Oroszországban eközben egy építőmunkás életét vesztette Plehovo falu közelében, az ukrán határtól néhány kilométerre, miután Roman Sztarovojt, a kurszki régió kormányzója szerint Ukrajnából légitámadás érte a területet. A térségben jelenleg az államhatár védelmi vonalait erősítik. Az orosz sajtó szerint Ukrajna szombaton dróntámadások sorozatával sújtott olajvezeték-létesítményeket Oroszország területén, beleértve a Barátság kőolajvezetéket kiszolgáló állomást is. Az, hogy az Oroszországot érő ukrán dróntámadások száma megemelkedett, a nyugati sajtó jelentései alapján is megerősítettnek tűnik.

Eközben Vlagyimir Putyin a Sky News szerint erősítést rendelt el az orosz határ környékén az ukrán támadások miatt, miután Belgorodban további három ember megsérült. Az orosz elnök szavai szerint „biztosítani kell mind a katonai, mind a polgári járművek és a rakományok gyors mozgását, beleértve az Orosz Föderáció új alattvalóinak küldött élelmiszereket, valamint humanitárius segítségnyújtási célú építőanyagokat is”. Az „új alattvalók” címszó alatt értelemszerűen a négy annektált ukrán megye, Herszon, Zaporizzsja, Luhanszk és Donyeck területét értette.