Hollandia;letartóztatás;vízágyú;klímaaktivisták;

Végül több mint 1500 klímaaktivistát tartóztatott le a holland rendőrség, vízágyúval oszlatták a tiltakozó tömeget

A tüntetők lezárták a parlament épületétől nem messze futó autópályát. Negyven ember ellen eljárást indítanak.

Végül több mint 1500 klímaaktivistát tartóztatott le a holland rendőrség, miután a tiltakozók lezárták a parlament épületétől nem messze futó autópályát – írja a BBC.

Szombaton lapunk is beszámolt arról, hogy az Extinction Rebellion nevű környezetvédő csoport a holland kormány klíma- és energiapolitikája elleni tiltakozásul szólította fel támogatóit az A12-es autópálya lezárására. A felhívásra több mint háromezer ember válaszolt. A csoport azt kifogásolja, hogy a kormány fosszilis energiahordozókkal foglalkozó vállalatokat támogat. A hatóságok már a tiltakozás előtt figyelmezették az Extinction Rebelliont, hogy az autópálya lezárása szigorúan tilos.

A BBC cikke szerint a rendőrség vízágyúval próbálta oszlatni a tömeget, ám a tiltakozók közül sokan fürdőruhában és esőkabátban érkeztek.

A letartóztatott, összesen 1579 tüntető többségét elengedték, ők a rendőrség közlése szerint „kisebb szabálysértést” követtek el, de 40 ember ellen eljárást indítanak.

Az Extinction Rebellion azt állítja, hogy a rendőrség már a blokád kezdete után 15 perccel vízágyúzott. A rendőrség közlése szerint ők előzetesen felszólították az aktivistákat, hogy távozzanak.

Ez volt a hetedik alkalom, amikor az Extinction Rebellion tiltakozói blokkolták az A12-es autópályát.