Budapest;megemlékezés;Suhajda Szilárd;

Csendes megemlékezést tartottak Suhajda Szilárd tiszteletére a Szemlőhegyi-barlangnál

A magyar hegymászó emlékére szerdán, a Nagy-Kevélyen is lesz egy búcsúztatás.

Csendes megemlékezést tartottak kedd este Suhajda Szilárd tiszteletére a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban található hegymászó emlékhelynél. A szervezők mindenkit arra kértek, hogy ne feketében jelenjenek meg, tükrözendő azt az életszeretetet, amely a hegymászót jellemezte, és a részvétnyilvánítástól is tartózkodjanak. A megemlékezésen rengeteg ember vett részt, a jelen lévők egy emlékkönyvet is aláírtak.

A magyar hegymászó emlékére szerdán 17 és 20 óra között, a Nagy-Kevély csúcsán is szerveznek egy búcsúztatást.

Suhajda Szilárd nyomkövetője utoljára május 24-én szerdán adott jelet, akkor, amikor a hegymászó 8795 méteren járt. Bár azok sem látták, akik elérték a csúcsra, a felesége jelezte, hogy van remény, egy emberi alak miatt mozgósítottak újabb serpákat a keresésére. A mentőakciót május 27-én függesztették fel. Akkor már semmi remény nem maradt, hogy esetleg életben találják.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és serpa segítsége nélkül. Azzal, hogy a nyomkövetője alapján 8795 méteres magasságig ért, Ő az, aki a legmagasabbra jutott palack és serpák nélkül a magyar hegymászók között.