Bajnai Gordon;Index.hu;sérelemdíj;pervesztes;választás 2022;Datadat;

Pert vesztett az Index a Datadat ellen, négymilliós sérelemdíjat fizethet

Az elsőfokú ítélet szerint a portál hat cikkben is valótlanságokat állított a 2022-es parlamenti választási kampány idején.

Megsértette a Datadat, valamint Bajnai Gordon és Ficsor Ádám jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát az Index 2022 tavaszán – számolt be a hvg.hu szerdán a Fővárosi Törvényszék még múlt csütörtökön hozott nem jogerős ítéletéről, a Datadat ügyvezetője, Szigetvári Viktor tájékoztatása nyomán.

A bíróság szerint az Index a hat vitatott cikkében valótlanul állította, hogy a Datadat adathalász tevékenységet végez, álprofilokkal és bérkommentekkel segíti az ellenzék kampányát, illegális adatbázist épített 1 millió választópolgárról, akiknek SMS-t küldött a választást megelőzően.

A bíróság ezért arra kötelezte az Index kiadóját, hogy fizessen meg a felpereseknek külön-külön 1-1 millió, összesen 4 millió forint sérelemdíjat, valamint 360 ezer forint perköltséget, továbbá, hogy távolítsa el az érintett cikkeket a hírportálról.

Szigetvári Viktor közleménye szerint Bodolai László, az Index.hu kiadó jogi képviselője nem tudta tényekkel alátámasztani a lap által közölt cikkek állításait. Ráadásul a Datadat ugyanebben az ügyben már korábban jogerősen pert nyert az Origo ellen is.