Ukrajna;Moldova;Orbán Viktor;csúcstalálkozó;Patriot rakéták;orosz-ukrán háború;Európai Politikai Közösség;

2023-06-01 23:15:00

Ukrajna és Moldova hosszú távú védelmet kér

Az ukrán elnök arra kérte csütörtökön a nemzetközi közösséget, teremtsen konkrét biztonsági garanciákat Ukrajnában és a szomszédos Moldova területén, hogy a két ország hosszú távú védelmet kapjon Oroszországgal szemben.

Volodimir Zelenszkij, aki elsőként érkezett az Európai Politikai Közösségnek (EPK) a moldovai Bulboacában rendezett második csúcstalálkozójára, azt mondta, az eseményen partnerországokkal is beszélni fog egy potenciális légierő-koalíció és egy Patriot légvédelmi ütegeket biztosító koalíció felállításáról. – Ez a mi új kezdeményezésünk, és nagy szükségünk van rá – mondta Maia Sandu moldovai elnökkel folytatott megbeszélése után.

A 47 ország állam- és kormányfőinek - köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek -, valamint az Európai Unió vezető tisztségviselőinek részvételével (Oroszország és Belarusz nélkül) megtartott eseményt Maia Sandu nyitotta meg, reményét fejezve ki, hogy a mostani megbeszélések újabb lépést jelentenek majd a kontinens békéje felé.

A másodikként felszólaló Zelenszkij a résztvevők támogatását kérte Kijev NATO-csatlakozási törekvéséhez. Kijelentette, hogy a júliusi NATO-csúcson Kijevnek egyértelmű jelzést kell kapnia a szövetségtől a hozzá fűződő viszonyát illetően. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője leszögezte: a találkozó egyik célja a nemzetközi jog tiszteletben tartása melletti egység kinyilvánítása. „Oroszország kizárta magát az Európai Politikai Közösségből (EPK) azzal, hogy megtámadta Ukrajnát” - mondta.

A csúcson más témák mellett a hét eleji koszovói összecsapások is szóba kerültek. Érkezésekor Aleksandar Vučić szerb elnök felszólította a koszovói hatóságokat, hogy vonják vissza az észak-koszovói településeken (szerb bojkott mellett) megválasztott „állítólagos” polgármestereiket. Vučić szerint ez lenne a „leghatásosabb lépés” a válság megoldására.

Rishi Sunak brit miniszterelnök az illegális bevándorlás megfékezését nevezte a legfontosabb kérdésnek, bejelentve, hogy Bulgáriával új hírszerzési partnerséget hoz létre a bűnbandák elleni küzdelem érdekében, Moldovával pedig megállapodást kezdeményez az elutasított migránsok hazaküldéséről.

Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentette, hogy teljes mértékben egyetért Sunakkal abban, hogy a migrációval kiemelten kell foglalkozni, csakúgy, mint az Ukrajna által kért F-16-os vadászgépek szállítására irányuló erőfeszítésekkel. Rutte azt mondta, hogy az uniós vezetők "felvázolják" Ukrajna jövőbeli biztonságának útját, s megerősítette, hogy Ukrajnának "sürgősen szüksége van új Patriot-rendszerekre".