Rétvári Bence;Országos Mentőszolgálat;

Belügyminisztérium: az elindulástól számítva ér ki tíz percen belül a mentő

Érvelésük szerint csak a riasztás és a helyszínre érkezés bír relevanciával. 

A mentőellátásban nem létezik általános normaidő, a mentőknek minden beteget állapotának és ellátási szükségletének megfelelő gyorsasággal és minőségben kell ellátniuk - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre reagálva. 

Rétvári Bence ezzel Hadházy Ákosnak válaszolt. A független országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), mentésre vonatkozó indikátorait, időadatait folyamatosan és naprakészen vizsgálják. 2018 novembere óta digitális időbélyeggel ellátott adatok másodperc pontosak, így az összehasonlítást és az ellenőrizhetőség biztosított. Éppen ezért többek közt arra volt kíváncsi, mennyi perc az átlagos kiérkezési idő az országban, s a rosszabb adatokat mi indokolja. 

Rétvári Bence magyarázata szerint közvetlen életveszély esetén azonnal riasztják a mentőket, akik perceken belül a helyszínre érnek, a mentésirányítás pedig folyamatos telefonkapcsolatban van a helyszínen tartózkodókkal, s segíti őket az elsősegélynyújtásban. Az államtitkár kijelentette, a hívás beérkezésétől a helyszínre érkezésig eltelt idő nem lehet alapja vagy indikátora az életmentési sebesség megítélésének, összehasonlító elemzésének, hiszen a beteg állapotára vonatkozó és egyéb fontos információk megosztása számos változó tényező függvénye. Érdemi beavatkozásra, intézkedésre csak a riasztást lehetővé tevő alapinformációk alapján van lehetőség, a sürgős esetekben a szabályok szerint a mentő indítása azonnal megtörténik. 

Éppen ezért a riasztás-helyszínre érkezés időadat bír relevanciával, ami sürgős esetekben 2023. május első hetében országosan 9,32 volt közvetlen életveszély esetén, 2023 első negyedévében a vonatkozó adatok szerint a mentők átlagos kiérkezési ideje országosan 9,51 perc - fejtegette Rétvári Bence. 

A politikus megjegyezte azt is, hogy ezen indikátorokat folyamatosan elemzi az OMSZ, emellett újakon is dolgoznak, hogy  még hatékonyabban tudjanak reagálni.