Törökország;Recep Tayyip Erdogan;

Szinte teljesen átalakította kormányzatát a török elnök, a kulcstárcák élén is változások vannak

Recep Tayyip Erdogan közzétette az általa kijelölt miniszterek névsorát.

Az újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan szombat esti ankarai sajtótájékoztatóján közzétette az általa kijelölt miniszterek névsorát.

Két olyan eddigi kabinettag van, aki minisztériuma élén folytathatja munkáját: Fahrettin Koca az egészségügyi tárca vezetőjeként, valamint Mehmet Nuri Ersoy – Törökország egyik legnagyobb turisztikai cégének, az Etsturnak az alapítója – a kulturális és idegenforgalmi minisztériumnál.

  • Erdogan ezúttal is egy alelnököt választott maga mellé Cevdet Yilmaz személyében. Yilmaz 2011 és 2016 között kétszer is volt fejlesztési miniszter, a köztes időszakban pedig, 2015-ben miniszterelnök-helyettesi pozíciót töltött be.

  • A belügyminisztérium élén Süleyman Soylut Ali Yerlikaya váltja, aki eddig Isztambul tartományt kormányozta.

  • A külügyi tárca irányítását Mevlüt Cavusoglu helyett a továbbiakban Hakan Fidan látja el. Fidan egy rövid megszakítástól eltekintve 2010 óta vezette a török Nemzeti Hírszerzési Szervezetet (MIT).

  • A legfontosabb gazdasági tárcát, a kincstári és pénzügyi tárcát a külföldi befektetők egyik bizalmasa, Mehmet Simsek kapta meg. Simsek korábban többször szolgált már pénzügyminiszterként, majd 2015-tól és 2018-ig miniszterelnök-helyettesként is.

  • A védelmi tárcáért Yasar Güler eddigi vezérkari főnök felel majd Hulusi Akar helyett, aki pont Güler előtt volt maga is a haderő feje.

Az első kabinetülésre kedden lesz. Erdogan szombat délután tette le az államfői esküt a parlamentben, és ezzel megkezdődött harmadik elnöki ciklusa. Később az államfői palotában egy ünnepélyes szertartás keretében látott hozzá elnöki feladataihoz. A nagyszabású ceremónián mások mellett 78 ország közjogi méltóságai is részt vettek, köztük 21 államfő, valamint 13 kormányfő.

A török államfőválasztás május 28-i második fordulóját, és így magát az elnökválasztást Erdogan a szavazatok 52,18 százalékával nyerte meg. A köztársasági elnök felhatalmazása öt évre szól.

Erdogan 2014 óta Törökország államfője. Korábban, 2003 és 2014 között az ország miniszterelnöke volt.