költségvetés;GDP;infláció;OECD;magyar gazdaság;

Stagnáló GDP, magasabb költségvetési hiány - Borúsan látja a magyar gazdaság kilátásait az OECD

Nem éppen az állítólagosan „elhibázott brüsszeli szankciók” tehetnek a rosszabb adatokról. 

Az idei évben nulla százalékos lehet a magyar gazdaság bővülése, vagyis stangnálás várható, legjobb esetben is alacsony lehet a növekedés mértéke - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss előrejelzéséből. Az anyagot a portfolio.hu szemlézte.

Ebben a többi közt megjegyzik azt, hogy a befektetői bizalom fenntartásához kulcsfontosságú lenne az uniós forrásokról való megállapodás. Az inflációról szólva megjegyzik, hogy az egész Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb. Ennek okai a nemzetközi energia- és nyersanyagár-emelkedésben, a forint tavalyi leértékelődésében, a 2022 közepéig expanzív költségvetési politikában keresendők.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a portál beszámolója szerint a tanulmány egy szót sem szól az „elhibázott brüsszeli szankciókról”, mint ami a magyar gazdaság minden bajáért felelős a kormány szerint. Viszont szerepel a rezsicsökkentés inflációt fokozó hatása, amely mint ártámogatási intézkedés 2022 nagy részében segítette az energiaárak emelkedésének visszafogását. Azonban a lakossági energiafogyasztásra vonatkozó árplafon 2022 augusztusától csak egy bizonyos fogyasztási küszöbszintig érvényes, már fokozta az inflációt.

Az OECD átlagosan 19,2 százalékos pénzromlást prognosztizál az idei év egészében, a maginfláció pedig 15,9 százalékos lehet. Emellett feszített a költségvetés, ami kézben jár a súlyos hiánnyal, s több lehet, mint a kormány által kalkulált 3,9 százalék. A szervezet szerint idén 4,2 százalék, jövőre 4 százalék lesz a deficit. 

Érdemi felívelés csak 2024-ben várható. Úgy látják, a csökkenő energia- és nyersanyagárak és a lassabb munkahelyteremtés olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak az alacsonyabb inflációhoz, ami pedig támogathatja majd a bruttó hazai termék (GDP) növekedését.