nyomozás;élelmiszercsomag;túlárazás;

Bűnügyi nyomozás indulhat a túlárazott élelmiszercsomagok miatt

Az ügyben volt hazai és uniós vizsgálat is - de ennek eredményét homály fedi. 

„A feljelentés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztályhoz 2023 június 6. napján érkezett meg, ahol annak elbírálása folyamatban van” – írta a legfőbb ügyész a momentumos Lőcsei Lajos írásbeli kérdésére válaszolva. A dokumentumra a hvg.hu hívta fel a figyelmet.

Az ügy előzményeiről korábban mi is beszámoltunk. Még májusban írta meg az Átlátszó, hogy a kormány a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon keresztül uniós pénzből osztott csomagokat rászorulóknak. Az adatok szerint egészen elképesztő túlárazások történtek mivel 2017-ben 1333 forintért vásárolták az akkor 489 forintos étolajat, de a tej literjéért is 516 forintot fizettek, ami akkor 159 forintba került. 

Nem csoda, hogy az ellenzéki politikus írásbeli kérdésben firtatta, hogy indul-e nyomozás. Polt Péter válaszában emlékeztetett, hogy az ügyben érkezett feljelentés szerint a projekt megvalósításának idején érvényesülő kiskereskedelmi árat jelentősen meghaladó áron történő elszámolás sérti az európai uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodás követelményeit. Így ez veszélyezteti az Európai Unió pénzügyi érdekét, amely a feljelentők szerint felveti a költségvetési csalás gyanúját. 

A portál emlékeztet, hogy Lőcsei Lajos a témában érdeklődött a Belügyminisztériumnál is. Itt arra volt kíváncsi, indult-e belső vizsgálat az ügyben. Válaszában a tárca parlamenti államtitkára, Rétvári Bence azt írta, „a hazai kormányzati és független szervek vizsgálatán túl az Európai Unió által akkreditált hatóság is vizsgálta a projektet”. A politikus azonban arra már nem tért ki, hogy ez milyen eredményt hozott.