szállodák;éttermek;Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége;SZÉP Kártya;

Komoly veszteséget jelenthet az új SZÉP-kártya szabályozás a szállodáknak és az éttermeknek, változtatást kér a szövetség

Elsősorban a gazdaságfejlesztési miniszterrel szeretnének megállapodni.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az új SZÉP-kártyás szabályozás a nyári főszezon idején mindenképp veszteséget jelentene az ágazatnak, ezért változtatást kérnek.

Flesch Tamás kiemelte: bár a tényleges hatást előre nem tudják kiszámolni, az biztos, hogy a belföldi szállásforgalomban akár 25 százalékos veszteséget is okozhat a SZÉP-kártyás fizetés kiterjesztése. Hozzátette, hogy egy kicsit megváltoztak az utazási szokások, és egyre inkább az utolsó pillanatban foglalnak a vendégek, ezért sem jött jól számukra ez a mostani rendelkezés. De nagyobb gondjuk van az időzítéssel:

szerinte sokkal jobb lett volna, ha a kormány egy kicsit vár és a változtatást csak szeptember elsejétől vezeti be, hiszen a július-augusztusban van a legnagyobb forgalma a szállodáknak és a vendéglátóhelyeknek.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondta, hogy megpróbálnak tárgyalni a kormánnyal, elsősorban a gazdaságfejlesztési miniszterrel szeretnének megállapodni.

Hétfőn lapunk is beszámolt arról, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette: a kabinet úgy döntött, augusztus 1-től lehetővé teszik a SZÉP-kártyák felhasználását a hideg élelmiszerre, ez december 31-éig lesz érvényes. A munkáltatóknak engedélyezik a keret 200 ezer forinttal történő megemelését, ami így 650 ezer forintra nő. A részletszabályokat már közzétették a Magyar Közlönyben, erről itt számoltunk be részletesen.