Oroszország;Ukrajna;háború;légicsapás;Kramatorszk;

Tizenegy ember, köztük négy gyerek halt meg a Kramatorszk elleni orosz rakétatámadásban

56-an megsérültek, sokan még a romok alatt lehetnek.

Tízre nőtt a kelet-ukrajnai Kramatorszk városát ért orosz légicsapás halálos áldozatainak száma, a támadásban négy gyerek is életét vesztette – írja a The Guardian.

Kedden a Népszava is beszámolt arról, hogy az esti órákban Kramatorszk központjában az egyik zsúfolt bevásárlóközpontra két rakétát rakétát lőttek ki az oroszok, az egyik népszerű pizzázót szétlőtték, és több környező lakóépület is megrongálódott.

A mentőszolgálatok illetékesei Telegramon 56 sérültről számolnak be, és úgy vélik, többen még a romok alatt vannak. A The Guardian szerint az eltalált RIA Pizza étterem nem csak a lakosság, hanem a külföldi újságírók körében is népszerű volt, akik gyakran onnan végezték a munkájukat.

Az elhunytak közt volt egy tizennégy éves ikerpár is, valamint egy 17 éves lányt. Egy csecsemő pedig fejsérüléseket szenvedett. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenska még kedden a Twitteren ítélte el a brutális támadást, amellyel – mint fogalmazott – az ellenség jelezte, hogy nem akar normális életet Ukrajnában. Hozzáfűzte, hogy a rakétázás a kremencsuki bevásárlóközpont halálos lövöldözésének évfordulóján követték el. Az volt a háború egyik legsúlyosabb, támadása, amely több mint 20 ember halálát és csaknem hatvan polgári személy sebesülését okozta.

Kedd este Washington is elítélte Oroszország brutális csapásait, amelyek oly sok ukrán civil életét követelték. Közölték azt is, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke még vasárnap beszélt Volodimir Zelenszkijvel, további támogatásáról biztosította őt, valamint azt ígérte, hogy a jövőben is fegyverekkel és felszerelésekkel látják el Ukrajnát, hogy megvédje magát az orosz agresszióval szemben. Kedden már be is jelentettek egy újabb amerikai csomagot 500 millió dollár értékben.