Kína;polgármester;Fővárosi Közgyűlés;reagálás;Soroksár;vegyianyag;kereskedelmi központ;Bese Ferenc;

A fideszes polgármesterekkel együtt leszavazta a kínai vegyianyag-elosztóközpont tervét a Fővárosi Közgyűlés

Rogán Antal ellen lázadnak.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán leszavazta a kínai vegyianyag-elosztóközpont tervét, amelyet még a fideszesek is elutasítottak.

A Fidesz támogatását élvező, papíron független Bese Ferenc soroksári polgármester szokatlanul erős kijelentéseket tett: határozottan tiltakozott a vegyianyag-feldolgozó ellen, és állítása szerint még Rogán Antalnál is rákérdezett arra, igaz-e a Direkt36 cikke, amelyből a Soroksárra tervezett kínai vegyianyag-elosztóközpont ötlete is kiderült. Választ eddig nem kapott.

Az ülésen egy kicsit felszínre törtek az indulatiok, mert bár Bese határozottan tiltakozott, azt is el szerette volna érni, hogy ne tárgyalják Karácsony előterjesztését addig, amíg hivatalos bejelentés nem lesz a központról. Az előterjesztést az illetékes szakbizottság nem tárgyalta, így került a Fővárosi Közgyűlés elé szerdán, így egyetlen fővárosi képviselő sem tudta érdemben átfésülni, márpedig módosító javaslatot az előterjesztésekhez az ülést megelőző napon délután négyig lehet benyújtani. Nem meglepő módon egy módosító sem érkezett az anyaghoz – bár Bese Ferenc szeretett volna ilyet tenni – állapítják meg.

Mindazonáltal Bese Ferenc hozzátette, ha kiderül, hogy valóban igaz a terv, akkor kész változtatási tilalmat elrendelni a területre.

„Az álláspontom egyértelmű: Amíg én vagyok Soroksár polgármestere, addig ez az elosztóközpont nem fog megépülni!” – ekképp reagált a XXIII. kerületet vezető Bese Ferenc korábban a kerületbe tervezett kínai vegyianyag-elosztóközpont ötletére.

Mint arról a Népszava is beszámolt a Direkt36 nyomán, Kína a magyar kormány hathatós segítségével vegyianyag-elosztóközpontot akar létrehozni Európában, azon belül Magyarországon is. A tervek szerint két lehetséges helyszín van, az egyik az ország keleti határán fekvő záhonyi vasúti átrakodóhely, a másik pedig a Budapesten már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítmény. A tervezett budapesti vegyianyag-elosztóközpont vasúti vágányai néhol mindössze pár tíz méterre futnak Soroksár kertvárosának lakóépületeitől, ahol a jelenlegi szállítmányok sokszorosa fordulna meg.

Karácsony Gergely főpolgármester a hírre válaszul közölte, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén napirendre szeretné venni az elosztóközpontról szóló tervet, ennek alkalmából nyilvánult meg Bese Ferenc is.

A soroksári polgármester keddi Facebook-bejegyzésében azt állította, ő is a sajtóból értesült erről a tervről, amely számtalan kérdést, esetleges kockázatot felvet. – Az biztos, hogy ez így nem fog menni! Ezt nem lehet megcsinálni velünk, Soroksáriakkal, nem fogjuk hagyni!! – fogalmazott.

Hozzátette, bár az adóbevételek növelése és a munkahelyteremtés fontos, de ez csak akkor lehetséges, ha az egészségre és a környezetre vonatkozó garanciákat kapnak.