kórház;Ukrajna;halálos áldozatok;írónő;Kramatorszk;

Meghalt Victoria Amelina írónő, a kramatorszki rakétacsapás tizenharmadik halálos áldozata

A 37 éves informatikus nemzetközi díjakat nyert műveivel, és az orosz megszállók által elkövetett háborús bűnök dokumentálásán is dolgozott.

Meghalt Victoria Amelina ukrán írónő; július 1-jén hunyt el a dnyiprói Mecsnyikov Kórházban – írja a The Guardian a PEN Ukraine nevű szervezet Facebook-közleménye alapján. Az 1986-ban született, a lvovi egyetemen informatikusként diplomázott, de csaknem egy évtizede az irodalm terén jeleskedő asszony a zsúfolt kramatorszki pizzázót ért orosz rakétatámadás immár tizenharmadik halálos áldozata. 

Az írónő koponyatörésekkel került kórházba, miközben maga is a háború kezdete óta az orosz háborús bűnök dokumentálásán dolgozott. A PEN Ukraine, amely nem egyszerűen egy írószövetség, hanem annál több, a véleménynyilvánítás szabadságáért, az emberi jogokért is küzdő szervezet szerint Amelina kolumbiai újságírókból és írókból álló delegációval járt Kramatorszkban, amikor az éttermet, ahol ebédelt rakétacsapás érte. A közelben nem volt semmiféle katonai objektum.

A PEN honlapja szerint Victoria Amelina 2014-ben debütált íróként és már az első két évben ukrán díjakat nyert, 2016-ban gyermekkönyvet írt, majd 2017-ben megjelen Dom's Dream Kingdom (Dom álomkirálysága) című regénye, amit otthon az év legjobb könyve lett, de elnyerte UNESCO Irodalmi Város-díját és az Európai Unió irodalmi díját is. Prózáját, verseit és esszéit számos nyelvre lefordították, többek között angolra, lengyelre, olaszra, németre, horvátra, hollandra, csehre és magyarra.

A Népszava is beszámolt a múlt keddi, civilekre mért orosz rakétatámadásról, amelyben az immár 13 halálos áldozaton, köztük négy gyermeken kívül csaknem hatvanan megsérültek, és több lakóépület is megrongálódott. Az eltalált RIA Pizza étterem nem csak a lakosság, hanem a külföldi újságírók körében is népszerű volt, akik gyakran onnan végezték a munkájukat.