Veszprém;dzsessz;borkultúra;VeszprémFest;

Örök szünidő, állandó muzsika

Júliusban koncertektől hangos a királynék városa – Veszprémben jártunk a Rozé, Rizling és Jazz Napokon, a hangulat laza, a java még hátravan.

Országszerte tart már a nyár, itt a szabadságok szezonja, de Veszprémben járva azt érezhetjük: örök a szünidő, az egyébként is mediterrán hangulatáról és szépségéről híres városban nyáron egymást követik a fesztiválok, most épp a Rozé, Rizling és Jazz Napok tart az Óváros téren.

Tíz nap, harminc koncert, harminc borász – ezzel hirdették meg idén a gasztrokulturális rendezvénysorozatot, mely a VeszprémFest kísérőrendezvényeként indult és tizenhárom éve része a város életének. Július 6-tól 16-ig minden este három koncertet hallgathat a közönség ingyen, a magyar formációk nagy része szórakoztató vokális jazzt ad elő, de jelen vannak a társműfajok is: a blues, a funk, a fusion, vagy a rocka­billy. A jól felépített konstelláció szinte estéről estére ugyanaz: a kevésbé ismert formációk játsszák az ismertebb darabokat, és ahogy haladunk az éjszaka felé, úgy kap egyre nagyobb hangsúlyt az instrumentális élmény. Ez történt vasárnap is, ahol a jazzé volt a főszerep. A Lidi és a Fiúk névre hallgató banda lazán indított, olyan klasszikusok előadásával, mint a Summertime (George Gershwin) vagy a Fever (Eddie Cooley és Otis Blackwell). Az énekes hangja remekül illett a műfajhoz, de érdemes lett volna a jól bevált számokon többet dolgozni, Nancy Sinatra Bang bang című dala például dinamikai váltás nélkül ment le, ami egy ilyen ismert és lassú folyású zenénél előnytelen. Ezzel szemben a blues remekül ment, Tom Waits Yesterday is here dalát hallhattuk, de volt népzene-átdolgozás, popsláger, Nirvana- és Beatles-dal is.

A következő fellépő a már több mint tíz éve a pályán lévő Szőke Nikoletta jazzénekesnő volt, aki természetesen nem okozott csalódást, a műfaj egyik legnépszerűbb hazai előadója karrierje kezdetén nyerte meg a montreux-i jazzénekversenyt, melyen a közönségdíjat is bezsebelte. A Junior Prima díjas énekesnő elsőrangú énektechnikával dolgozik, simogató hangját világvárosok koncertközönsége hallhatta már, és Veszprémben sem villantott kisebbet. Demjén Ferenc Mikor elindul a vonat című számával kezdett be, de az örökzöldek mellett hozott saját szerzeményeket is. A vasárnap este zenei élménye a Finucci Bros-zal vált teljessé, a banda a The Twins névre hallgató projekttel érkezett Veszprémbe, melynek különlegessége, hogy a zenekar tagjai mindannyian ikrek: az alapító tagok a hazai és nemzetközi jazzélet elismert előadói, a Finucci ikrek, azaz Balogh Roland Prima díjas jazzgitárművész és Balogh Zoltán, Ablakos Lakatos Dezső-ösztöndíjas jazz-zongoraművész. A ritmusszekciót a csatlakozó Gudics ikrek, Gudics Marcell (basszusgitár) és Gudics Martin (dob) alkották, akik szintén profi zenészek. A kvartettből abszolút kiemelkedett Balogh Zoltán, aki a 2012-es floridai jazz-zongoraversenyen harmadik helyezést ért el. A műfaj természetéből adódó virtuóz hangszerhasználatot ez a formáció használta ki leginkább, bár a fesztivál aznap estére kifejezetten ülőkoncertre rendezkedett be, (kellemes háttérzene a borozáshoz), sokan felálltak és a színpadhoz vonultak a teljesebb hangzás kedvéért. Nem véletlen, a fellépés másik kuriózuma az volt, hogy a mai modern zenében leginkább amerikai előadók által használt vocoderes hangzás is megszólalt Balogh Roland által. A The Twins-projekt méltó lezárása volt az estének.

A minifesztiválnak azonban még koránt sincs vége, e hét vasárnapjáig minden este érdemes ellátogatni Veszprémbe a jó zenéért és egy kis borozásért. A borok kapcsán nem meglepő, a terep idén is a balatoni és Balaton-felvidéki termelőké. Standok fogják körül az Óváros téri színpadot, jelen vannak a Balatonfüred-Csopaki borvidék, a Badacsony, Somló és a Káli-medence borászatai, továbbá más hazai borrégiók, helyi termelők, ugyanakkor van külföldi nedű is (szlovén borok és olasz proseccók). Igazán kellemes képet ad a belvárosi borkavalkád, a dizájn­ra is ügyeltek a szervezők, szép a fényfestés: a fesztiválhoz kapcsolódó rajzpályázat díjazott pályaműveit a szóban forgó tíz napon keresztül a városháza és a tűztorony homlokzatára vetítik.

Infó: 

A veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napok július 16-án, vasárnap zárul. Ma este SunnyMoon Project, a The Bluesberry Band, valamint a Romhányi Áron vezette kilenctagú zenekar lép föl.

Bor után világsztárok, azután utcazeneA Rozé, Rizling és Jazz Napok mondhatni a ma induló VeszprémFest előfutára. A História kertben ma este napjaink egyik legnépszerűbb fiatal latin énekese, Alvaro Soler nyitja meg a programot. Később fellép a különleges hangú fadoszupersztár, a portugál–mozambiki származású Mariza, később érkezik Anna Netrebko szoprán klasszis férjével, az azerbajdzsáni tenorral, Yusif Eyvazovval. Ismét a fesztivál vendége lesz Joss Stone soulénekes, az utolsó napon a világhírű Norah Jones lép fel, ő először látogat hazánkba. Ám alighogy vége a VeszprémFestnek, érkezik a Veszprémi Utcazene Fesztivál, július 19. és 22. között, melyen többek között brit, ír, német, francia, olasz, spanyol, portugál, lengyel, holland, dél-afrikai, kolumbiai és argentin zenészek is fellépnek a hazai formációk mellett.