eladás;tulajdonos;Dunaferr;

Indiai kézbe kerül a Dunaferr, a polgármester mielőbb fel akarja venni a kapcsolatot az új tulajdonossal

Egyetlen végső licitálókánt az indiai tulajdonban lévő Liberty Steel Central Europe Kft. vásárolhatja meg a Dunaferr maradékát összesen 55,8 millió euró, azaz mintegy 21 milliárd forintért – derül ki ki a cégbíróság határozatából. 

A ISD Dunaferr évek óta működésképtelen volt a rendezetlen ukrán-orosz tulajdonosi viszonyok miatt, a végső csapást pedig az mérte a nagy múltú gyárra, hogy az ukrajnai háború miatt drasztikusan megugrottak az energiaköltségek.

A cég – amely még 2023 elején is ötezer alkalmazottat foglalkoztatott – már mintegy öt éve folyamatosan a működésképtelenség határán egyensúlyozott, de az események 2022 végén gyorsultak fel: az ISD Dunaferr felszámolás alá került és az acélmű kokszoló üzemének végleges leállása fenyegetett, ami a dunaújvárosi gyár  végleges bezárását jelentette volna. Ekkor lépett a kormány, és arra kérte fel a Liberty Steelt, hogy bérmunka-megbízással, illetve alapanyag-támogatással tartsa életben a Dunaferr-t. Így nem lehet meglepő, hogy végül az indiai cég futott be a felszámolás alatt lévő cég értékesítésén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt írta: a munka neheze csak most jön, a gyár működése reorganizációra szorul, de „a kormány elkötelezett az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöld átállás mellett.” A tárca közleménye nem említi, de kormány elkötelezettsége valószínűleg súlyos tízmilliárdos költségvetési támogatás kifizetést jelenheti a Dunaferr életben tartása miatt.

Az eladásról értesülve megkerestük Dunaújváros polgármesterét, Pintér Tamást. Az ellenzéki összefogással megválasztott jobbikos városvezető azt mondta: – Mindig szentül hittem abban, hogy erre a nagy múltú gyárra és az ott dolgozó szakemberekre szükség van, és lesz perspektivikus vevő a vasműre. Az elmúlt hetekben kiderült, hogy ezt mások is így látják, és lett új gazdája a cégnek. Ennek nagyon örülünk, és már is megígérhetem, hogy a város vezetése maximálisan együttműködik majd a Liberty Steel irányítóival. A lehető leggyorsabban szeretnénk felvenni a kapcsolatot az új tulajdonossal, hisz attól még, hogy a privatizáció lezárult, számos kérdés nyitott maradt a vasmű és az ott dolgozó sokezer ember jövőjét illetően.

Amúgy a város vezetése hónapokkal korábban találkozott a Liberty képviselőivel, ám az eladás folyamatába, a vasműért kiírt pályázat értékelésébe nem volt belelátása Dunaújváros irányítóinak, arról a jelek szerint a kormány saját hatáskörben döntött. Úgy tűnik, emiatt nincs sértődés Pintér Tamásban, hisz a polgármester fontosnak tartotta válaszában hangsúlyozni, hogy: a Dunaferr sorsa közügy, ebben a témában nincs helye a politikai ellentéteknek, megosztottságnak.