Fidesz;kormány;Budapest;ellenzék;főváros;Tarlós István;kassza;Lánchíd;

Tarlós István: Hétszázalékos támogatottságra hivatkozva lezárni a Lánchidat szerintem csalás

A volt és a jelenlegi főpolgármester között már negyedik éve tart a számháború arról, hogy mennyi volt 2019-ben a kasszában, és hol van a pénz. Budapest korábbi fideszes vezetője szemében Karácsony Gergely nőies, legfőképpen azért, mert semmiért nem vállal személyes felelősséget.

Ezt hagyjuk ki, ha jót akar! – figyelmeztette kissé indulatosan Tarlós István korábbi fideszes főpolgármester az Index újságíróját, aki interjút készített vele Budapest korábbi, jelenlegi és jövőben elképzelt helyzetéről, de leginkább utódjáról, Karácsony Gergelyről, akit most különösen élesen támadott az úgynevezett Budapesti Lakógyűlés, elsősorban annak módszere, illetve az abból levont következtetések miatt.  – A lakosságra, ezen belül középiskolásokra is bízni, majd hétszázalékos támogatottságra hivatkozva lezárni a Lánchidat, szerintem csalás – fogalmazott a volt főpolgármester.

Tarlós István magyarázata szerint egy népszavazás érvényességéhez is legalább 25 százalékos részvétel szükséges, és arra szólított fel, hogy „ne csináljunk Krisztusból bohócot”, ugyanis – tette hozzá – a híd rendeltetésszerű használata szigorú szakmai kérdés. – A főpolgármester szociológus, érthető, ha a közvélemény-kutatás jobban lázba hozza, mint a közlekedésszervezés. Ám elvileg azért vannak a tanácsadói, hogy ilyen szakmai kérdésekben szóljanak neki: hamarosan fel kell újítani előbb a Petőfi hidat, azután az Árpád hidat, és akkor majd közlekedési káosz várható.

A Budapestet két cikluson át irányító kormánypárti politikusnak a Lánchíd felújítási keretéből elmaradó kormányzati hatmilliárd forintról is meg volt a véleménye, és lényegében Karácsony szemére vetette, részben őt okolva, hogy mára formálissá vált a Közfejlesztések Tanácsa, majd felvetette:

„Gulyás Gergely és Fürjes Balázs egy éven keresztül úgy bántak Karácsonnyal, mint a hímes tojással, szinte simogatták a fejét. A főpolgármester volt az, aki – talán nem egyértelműen saját elhatározásából – egyik nap a földbe taposta kommunikációjával a kormányt, másik nap már együttműködést kért és pénzt. Ön szerint van olyan kormány, amelyik huzamosabb ideig képes konstruktívan együttműködni ilyen stílus mellett?”

Az interjúból kiderült, Tarlós Istvánnak nem csak a ellenzéki utód stílusa „akadt be”, ugyanis elárulta, hogy valamilye okból maga sem akart nyerni 2019-ben. Ennek hátterét feltehetően a Fideszen belül lehetne boncolgatni, mert azt mondta: „Ez az időszak nekem több okból sem a szívem csücske. Sajnos 29 év után először el is engedtem azt a kampányt, de erről nem akarok beszélni. Gyakorlatilag alig kampányoltam. Ha akkor leülök Karácsony Gergellyel vitázni – ma már bánom, hogy nem tettem így –, akkor az a választás másként alakul.”

Az interjúban terítékre került még az immár negyedik éve zajló számháború a két főpolgármester között. Tarlós István sokadjára azt állította, hogy 200 milliárd forinttal adta át a városkasszát, ami mára eltűnt, úgy, hogy valódi fejlesztés szerinte alig volt. Arra a kérdésre, hogy mára az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást a kormány az egekbe emelte, és  míg 2019-ben csak 10 milliárdot kellett befizetni a központi költségvetésbe befizetni, idén már 58 milliárdot, a jövőre vonatkozó prognózis szerint pedig már 75 milliárdot, sőt nemrég négymilliárdot inkasszóztak is a számlájukról.

Ennek kapcsán a volt főpolgármester lekicsinylően jegyezte meg:

Az én időmben is nőtt, 2019-ben pedig a pénzügyminisztertől már tudtam, hogy ez tovább nő. Én a számok nyelvén értek, a zöldek meg a liberálisok csúsztatásaival átható közömbösséget tanúsítok. Nekik a matematika a legnagyobb ellenségük. A mássággal és a sajátos kettős mércével jól boldogulnak, de a számokkal nem tudnak mit kezdeni.

A számok szerinte azt mutatják, hogy pozitív a mérleg, sőt, „brutálisan megnőtt” a város iparűzési adóból származó bevétele, 107 milliárd forinttal, így az jóval nagyobb a szolidaritási hozzájárulás növekményénél. A számok mellett az interjúban szóba került lapunk is. Kifogásolta, hogy voltak olyan cikkek a Népszavában, amelyben őt bábnak nevezte a szerző, meg helytartóként emlegette, de ez „egy ostoba és rosszindulatú vakhír”.

Tarlós István ugyan „elvileg pozitívnak” nevezte viszonyát Karácsony Gergellyel, a jelenlegi főpolgármesterről, családos emberről eléggé dehonesztálóan beszélt, nemrég „feminin alkatként” emlegette. Hogy miből következtetett erre? – A mozgásából, a beszédstílusából, az ijedt megnyilvánulásaiból, hogy problémákkal szembesül, azonnal másokra mutogat, a sajtó képviselői elől bujkál, Kiss Ambrust (főpolgármester-helyettest) tolja eléjük rendszeresen a kellemetlen ügyekben. Semmiért nem vállal személyes felelősséget – vetette utódja szemére a korábbi főpolgármester, aki ugyan a legtöbb pozíciójából visszavonult, utóbbi időben azonban elég aktívan nyilvánít bírálatot fővárosi ügyekben.