egészségügy;klíma;műtétek;

Tíz napig tartott a klímajavítás a Honvédkórház telephelyén, félszáz műtét kellett átcsoportosítani

A többi között azért, mert külföldről rendeltek alkatrészt.

Meglepte a kórházi fenntartót a nyári meleg: külföldről kellett alkatrészt rendelni, többek között ezért tartott tíz napig, hogy megjavítsák az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház II-es telephelyén, az egykori MÁV-kórházban a műtőblokk és az intenzív osztály klímaberendezését. Emiatt – tudta meg lapunk – összesen 49 elektív operációt kellett „átcsoportosítani” egy másik telephely műtőibe. Az Országos Kórházi Főigazgatóság nem válaszolt arra a kérdésünkre, elfogadhatónak tartják-e, hogy tíz napig tartott a műtő és intenzív osztály klímájának javítása.

Lapunk elsőként számolt be arról július 7-én, hogy elromlott az intézmény műtőblokki légkondicionálója. Akkor azt közölték, hogy a hiba javítását aznap megkezdték. Mindezek után a Magyar Hang írt a hétvégén klímahibáról. Megkérdeztük az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), hogy újra elromlott-e a klíma, mire egyértelművé tették: egyetlen nagy hibáról van szó, ami ráadásul nem is csak a műtőket érinti. Azt írták:

„Az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház II-es telephelyén a műtőblokk és az intenzív osztály klímaberendezései 2023. július 7-én meghibásodtak, javításuk 2023. július 17-én a reggeli órákban megtörtént, a hibák elhárultak.”

Megkérdeztük, miért tartott tíz napig a klímaberendezés javítása, és elfogadhatónak tartják-e, hogy ennyi időbe telt. Az OKFŐ csak a javítás menetéről adott tájékoztatást. Úgy fogalmaztak: „A folyamatos karbantartás ellenére a szélsőségesen meleg időjárási körülmények között az egyik műtőblokk hűtését ellátó központi berendezés (amely a blokkhoz tartozó intenzív osztály klimatizálását is végzi), egy nagyméretű ipari gépészeti egység 2023. július 7-én meghibásodott. A szerviz szolgálat kiérkezett, megállapította a hiba okát, megrendelte a szükséges alkatrészt. Az alkatrész országba történő beérkezést követően megtörtént a csere, majd megkezdték a rendszer visszatöltését a hűtőfolyadékkal. A visszatöltést követően 72 órára nyomáspróba alá helyezték a rendszert, majd a sikeres nyomáspróbát követően újraindították. Ekkor a rendszer egy újabb hibát jelzett az egyik nyomáskapcsolónál. A rendszert leállították. A nyomáskapcsoló alkatrész kicserélését követően a rendszert újra beindították, elvégezték a vezérlés beállítást és a hibaellenőrzést. Ezt követően az épület hűtése 2024. július 17-én megindult, a rendszer azóta üzemképesen működik.”

Az OKFŐ érdeklődésünkre közölte, hogy a meghibásodás idején az intézmény 25 ortopédiai, illetve 24 sebészeti elektív műtétet csoportosított át az I. telephely műtőibe, és 71 akut műtétet hajtott végre a szakma szabályai szerint. „Az intézmény – a rajta kívülálló műszaki szakmai körülmények ellenére – gyorsan és hatékonyan reagált a problémára” – fogalmazott az OKFŐ.