Idegenforgalom;KSH;Magyarország;turizmus;

Kevesebb magyar tud nyaralni a saját hazájában, inkább a külföldiek jönnek

Júniusban a kereskedelmi szálláshelyeken tavalyhoz képest kevesebb belföldi és több külföldi utazó fordult meg – derül ki a KSH adataiból.

Idén rekordokat dönt a turizmus mindenhol Magyarországon, a legfrissebb országos adatok az eddigi legjobb évet, 2019-et közelítik vagy verik meg – jelentette ki Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Tarcalon, miután hetedmagával avatott fel egy dűlőutat, amely a fejlődő idegenforgalmi beruházásokat volt hívatott demonstrálni. 

A júniusi KSH adatok még nem támasztották alá a miniszter adatait, ugyanis a hatodik hónapban a vendégek száma összességében 3,8 százalékkal nőtt, ám az általuk eltöltött az éjszakáké 0,8 százalékkal csökkent az idegenforgalmi szálláshelyeken. Ezen belül a belföldi vendégek száma 7,1, az általuk eltöltött éjszakáké pedig tizedével csökkent az előző év azonos havához képest - vagyis a magyarok jelentős része idén júniusban nem ment nyaralni. Számuk 934 ezret tett ki, akik 2,2 millió éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken.

Ezen belül a kereskedelmi egységek 647 ezer vendéget és másfél millió éjszakát jelentettek. Utóbbiak 61 százalékát szállodák jelentik, ahol az éjszakák száma tizedével csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 2022 júniusához viszonyítva 7,7 százalékkal csökkent. A két legnépszerűbb idegenforgalmi térségben, a Balatonon és a Mátra–Bükk területén az éjszakák 32, illetve 9,4 százalékát mérték.

A külföldi vendégek száma viszont 25, az általuk eltöltött éjszakáké pedig 14 százalékkal emelkedett az előző év azonos havához képest,  szálláshelyekre érkező 665 ezer külföldi 1,8 millió éjszakát töltött el. Közülük 495 ezer vendéget és 1,3 millió éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken szolgáltak ki. Utóbbiak 75 százalékát szállodák teszik ki, ahol a külföldiek tartózkodása 13 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A külföldiek által magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 21 százalékkal bővült 2022 júniusához viszonyítva. A legnépszerűbb idegenforgalmi térségnek e körben is a Balaton számított, ahol az éjszakák 14 százalékát mérték.

Az időszak során 27 681, ezen belül 2941 kereskedelmi és 24 ezer 740 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.  E körben az összes, bruttó árbevétel 54 milliárd forintot tett ki. Ez folyó áron 17 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet, amely az áremelésekről árulkodik. A  Széchenyi Pihenőkártyával viszont, eme egységekben, folyó áron 3,3 százalékkal kevesebbet, 2,9 milliárd forintot költöttek a tulajdonosok.

2023. januárja és júniusa között, vagyis az első félévben összesen az előző év azonos időszakához viszonyítva, az idegenforgalmi szálláshelyeken 1,3 százalékkal több, összesen csaknem 16 millió vendégéjszakát jelentettek. A belföldi vendégek 8 százalékkal kevesebb, a külföldiek viszont 13 százalékkal több (8,1, illetve 7,9 millió) éjszakát töltöttek el az egységekben.