LMP;Nyíregyháza;tüntetés;akkumulátorgyár;

„Akkumulátorgyárat Felcsútra!” – Nyíregyházán tüntettek a kínai üzem ellen

Csaknem félezren vonultak fel tiltakozni a szabolcsi megyeszékhelyen. A fejlesztésekre kijelölt ipartelepen eközben már állnak egy másik, az akkugyártáshoz köthető koreai üzem tartófalai.

„Nem leszünk kínai gyarmat”! „Magyarország Európa pöcegödre”. „Aksigyárat Felcsútra” – ilyen feliratú táblák villantak fel Nyíregyházán a Kossuth téren a városalapító atyák szobra előtt. A helyszínen csütörtökön délután az LMP szervezett lakossági fórumot és tüntetést, annak kapcsán, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég  bejelentette, a szabolcsi város ipartelepére épít gyárat közel 600 milliárd forintos beruházással a Sunwoda nevű kínai cég.

A közel félezres tömeg előtt Kanász Nagy Máté, a párt frakcióvezető-helyettese arról beszélt: amit a magyar külügyminiszter művel, az egyfajta fordított gyarmatosítás, hisz nem azért utazik kéthetente Kínába, hogy az ottani javakat idehozza Magyarországra, hanem azért, hogy Magyarország javait árusítsa ki. Szerinte Kínában már pontosan tudják, hogy a következő hónapokban hol és milyen akkumulátorgyárat fognak Magyarországon építeni, és amikor egyik épp aktuálissá válik, „üzennek” a magyar külügyminiszternek, magukhoz rendelik, találkozik a kommunista párt vezetőivel és a gyárak képviselőivel, majd hazajön, és bejelenti, hogy hol épül újabb környezetromboló üzem. Hozzátette: mindebből Magyarország semmit nem profitál, sőt, a szaldó negatív lesz, mert ezek az üzemek hosszú távon energia-, és vízválságot okoznak, hiába álltja ennek ellenkezőjét a kormány.

Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke szerint a Fidesz-KDNP félrevezeti az embereket, amikor azzal érvel: azért kellenek az akkumulátorgyárak, mert az e-mobilitást csak ezekkel lehet elősegíteni. Csakhogy szerinte Orbán Viktor az elmúlt 10 éves regnálása óta 2020-ban először ejtette ki a száján a környezetvédelem és a klímaváltozás szót, mára pedig már ezekkel ezzel próbálja megmagyarázni a vitatott beruházásokat. A most Magyarországon működő akkumulátorgyárak már bőven el tudnák látni a hazai igényeket, úgyhogy már a debreceni CATL és a nyíregyházi Sunwoda is export igényeket fog kielégíteni, egy olyan térségben működve, amely a Magyar Tudományos Akadémia kutatása szerint is az ország vízhiányos területei közé tartozik – fogalmazott.

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője felidézte: februárban, amikor a Szabolcs megyei kormányhivatal épületében a német Boysen csoport akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó beruházása ügyében tartottak közmeghallgatást, arról beszéltek a hivatal képviselő, hogy nem épül akkumulátorgyár Nyíregyházán, csupán szeparátor fóliát és takaró lemezeket gyártanak majd két itteni üzemben. Ehhez képest „laposkúszásban érkezik a nyíregyházi akkugyár beruházás, ami egyértelműen suskusra utal” - mondta. Felidézte Orbán Viktor szavait, aki az emlékezetes internetadó visszavonáskor azt mondta: „nem vagyunk kommunisták, hogy a nép ellenében kormányozzunk”, ám az akkumulátor gyárak kapcsán pontosan ez történik – tette hozzá.

Az esemény második felében a helyiek szólhattak hozzá a fórumhoz. Többen összefogást sürgettek a pártok között, mondván, egyedül nem fognak elérni semmit. Mások azt szorgalmazták, hogy a zöldek minden lehetséges fórumon támadják meg a környezetvédelmi és egyéb engedélyeket, ahogyan azt eddig is tették. Volt aki arról beszélt: a magyarországi béreket le fogják nyomni az ideáramló, olcsó munkaerőnek számító vendégmunkások, ami ebben a körzetben, ahol egyébként is alacsonyabbak a fizetések az országos átlagnál, egyenesen tragikus lesz, s még többen mennek majd külföldre innét, mint eddig.

Felszólalt Orosz Mihály Zoltán, Érpatak korábbi polgármestere, aki arról beszélt: egy jó ismerőse a már épülő koreai W-Scope üzem építkezésén dolgozik, és ott 23 fúrt kutat számolt meg a területen. Erre többen is bekiabáltak, hogy ha nép és a gyárak érdekei ütköznek, akkor a NER világában először majd az üzemek kapnak vizet, és ami marad, azon kell osztozniuk az embereknek. Az LMP jelenlévő képviselői végül arra biztatták a jelenlévőket: 2024-ben váltsák le a helyi, majd 2026-ban az országos fideszes vezetést, mert csak így lehet elejét venni az akkumulátoros beruházásoknak.

Szijjártó Péter néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy újabb akkumulátorgyártó érkezik Nyíregyházára: a kínait Sunwoda közel 600 milliárd forintos beruházással hoz létre ilyen vegyi üzemet.

Nem ez lesz itt az első akkus beruházás, hiszen tavaly októberben bejelentették: a dél-koreai W-Scope 300 milliárd forintos fejlesztés keretében az elektromos autógyártáshoz kapcsolódva szeparátor-fóliát állít elő, míg a német Boysen-csoport azért települ ide, hogy a BMW-t kiszolgálva szintén az akkumulátorokhoz kapcsolódva fémtartó takarólemezeket gyártson. Az ebben az ügyben tartott januári közmeghallgatás botrányba fulladt, miután az érdeklődők kétharmadát nem engedték be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal Kölcsey úti épületébe meghirdetett rendezvényre, s közel kétszáz ember rekedt kint, miközben bent alig több mint százan ültek. A tiltakozók közül többen akkor lapunknak elmondták: a módszer, amellyel elzárják őket az információktól, azt jelzi, hogy van titkolnivalójuk a beruházás kapcsán, másképp alkalmasabb helyet találtak volna a közmeghallgatásra, hogy mindenkinek lehetőséget adjanak, aki el akarja mondani a véleményét. Beszédes, hogy a kormány azóta törvényben tette lehetővé a hatóságok számára a személyes közmeghallgatás mellőzését, így azok akár elektronikusan is megrendezhetnek ilyet. Vagyis nem kell az emberek szemébe nézniük, kérdéseiket közvetlenül meghallgatniuk netán indulataikkal szembesülniük.

Blöfföt emlegetnek a helyiek

A nyíregyházi ipari park nagy ütemben bővül, a W-Scope telephelyén már állnak a betonfalak. A kínai Sunwoda beruházói az ígérték, a gyár teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből biztosítják majd, s napelemparkot is telepítenek ide, hogy alapvetően megújuló energiával fedezze az üzem működésének igényeit. A tüntetésen elhangzott: ez is csak egy blöff, hiszen szürke vizet is csak vízből lehet nyerni, amiből itt kevés van, a napelemes erőművek pedig az orosz gázzal működő hatalmas gázturbinákról terelik el a figyelmet, amelyek valójában termelik majd az áramot.