oktatás;érettségi;Magyar Közlöny;tanév;2023;

Megjelent a rendelet, jövőre hosszabb lesz a tanév

Kilenc nappal a tanévkezdés előtt kihirdették az időpontokat. Az utolsó tanítási nap 2024. június 21. lesz, a téli szünet pedig két és fél hétig tart majd.

Közzétették a kedd este megjelent Magyar Közlönyben a Belügyminisztérium rendeletét a 2023/2024-es tanév rendjéről, a dokumentumban a tanítási szünetek és az érettségi időpontok is szerepelnek.

A rendelet szerint

  • az első tanítási nap 2023. szeptember 1, az utolsó pedig 2024. június 21.

  • az iskola utolsó, befejező évfolyamán vagy befejező szakképzési évfolyamán az utolsó tanítási nap középfokú iskolákban május 3, míg a két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban május 31.

  • a tanítási év első féléve 2024. január 19-ig tart. Az iskolák 2024. január 26-ig értesítik a tanulókat, kiskorú tanuló esetén a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről.

  • az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27, a szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6.

  • a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 21, a szünet utáni első tanítási nap 2024. január 8.

  • a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27, a szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8.

A 2024-es, tavaszi érettségik május 6-án kezdődnek, magyar nyelv és irodalom írásbelivel. A szóbeli vizsgák emelt szinten június 5. és 12. között, középszinten pedig június 17 és július 3. között lesznek.

Mint lapunk korábban megírta, bár a tanítási napok száma „technikailag” nem változik, a szünnapok átszervezése kihívások elé állíthatja az iskolákat. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Népszavának azt mondta, a tavaszi szünet meghosszabbítását még el lehet fogadni, mert a tapasztalatok szerint erre az időszakra fáradnak ki leginkább a diákok. A téli szünet meghosszabbítását azonban túlzónak tartja, különösen, hogy az a nyári szünet terhére történne. Gosztonyi Gábor arra is felhívta a figyelmet, a szeptember 1-jei, pénteki tanévkezdés is gondokat okozhat azoknak a diákoknak, akik kollégiumban laknak, nekik pénteken be kellene menniük az iskolába, majd hazautaznak, vasárnap pedig újra utazniuk kellene, hogy beköltözzenek a kollégiumba. A PSZ alelnöke szerint a tanévet el lehetne kezdeni szeptember 4-én, hétfőn is, egy napot pedig el lehetne venni például a hosszú téli szünetből.