Szijjártó Péter;tiltakozás;Alsózsolca;lakossági fórum;akkumulátor;Andrada Group Kft.;akkubontó;

2023-09-05 20:35:00

„Nem másról, az életünkről van szó” - Félnek a helyiek, két petíciót is indítottak az alsózsolcai akkubontó építése ellen

Egy idén januárban hárommillió forintos törzstőkével sebtiben alapított szlovén cég építene akkumulátorbontó üzemet Alsózsolcán egy védett vízbázis tőszomszédágában. A helyiek és a környékbeliek nem kérnek a beruházásból.

Zsúfolásig megtelt kedden este az alsózsolcai közösségi ház, ahol polgármesterük vezetésével lakossági fórumon tiltakoztak a helyiek a szlovén Andrada cég tervezett beruházása ellen. Mint arról korábban lapunkban beszámoltunk: a beruházó egy félig üres üzemcsarnokot akar erre a célra átalakítani, amelynek másik részében az állami tulajdonban lévő Magyar Posta küldeményelosztó csarnoka, logisztikai bázisa működik. Az ott dolgozók előre rettegnek attól, hogy néhány méterre tőlük veszélyes anyagokat bontanak majd szét. Az akkumulátor-feldolgozó beruházást 4,7 milliárd forinttal támogatja a magyar állam.

Szilágyi László, a Miskolchoz közeli város független polgármestere bevezetőjében elmondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztályához beérkezett kérelem alapján tudták csak meg, hogy előzetes vizsgálati eljárás indult az Andrada Group Kft. évi 10 ezer tonna veszélyes hulladékot – használt akkumulátort – feldolgozó és hasznosító üzeme ügyében.

A szlovén cég korábbi nyilatkozatával ellentétben, miszerint az év végére 70 helyi mérnöknek és szakembernek adnak munkát, Szijjártó Péter külügyminiszter már 200 új munkahely létesítéséről beszélt – mondta el a lakossági fórumon. Szavaiból kiderült: az Andrada Kft-t idén január 26-án alapították hárommillió forintos tőkével Nagypáliban, majd egy augusztus 21-i bejegyzéssel székhelyüket Miskolcra tették át, vagyis egy nemrégiben alakult, ismeretlen előzményű céget támogat a magyar állam közel ötmilliárd forinttal.

Később Zsíros Sándorné, a települése egyik önkormányzati képviselője hozzátette: utánanéztek a beruházónak, de a szlovén adatbázisban nem találták a nyomát, ezért úgy vélik, hogy a kft-t 

Az előzetes vizsgálati dokumentáció szerint a lítium-akkumulátor feldolgozás kezelőszemélyzete 4-5 fős, de az eddigi bejelentések szerint októberben már harminc embert foglalkoztat, 2024 végére már 200 fősre bővülhet az alkalmazotti létszám.

– Mit fog csinálni ennyi ember? Egyelőre csak megveti a lábát Alsózsolcán, aztán már tud bővülni. S miközben oldalukon azt hirdetik, hogy hogy az átláthatóság működésük erős alapelve, az önkormányzat által kezdeményezett lakossági fórumot csak a leendő üzemcsarnokukban voltak hajlandók megtartani – sorolta kételyeit korábban a település közösségi oldalán polgármester, aki a fórumon bejelentette:

Hegedűs Andrea, a DK miskolci országgyűlési képviselője bejelentette: az első rendes parlamenti ülésen kezdeményezni fogják ugyanezt. Berki Sándor, a Párbeszéd-Zöldek országgyűlési képviselője felidézte: Bátonyterenyén sikerült elérni a veszélyes akkumulátorfeldolgozó üzem működésének felfüggesztését, ugyanezt kívánja az alsózsolcaiaknak is.

Szabó Bence, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője arra biztatta a jelenlévőket: tartsák össze a közösségüket, mert a hivatalok az eddigi tapasztalatok szerint gond nélkül engedélyezni fogják a gyár működését, ezért a hatóságok döntésében nem bízhatnak.

Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője később egy kulcsot adott át Alsózsolca polgármesterének, bejelentve, hogy a fórum előtt láncot tettek az üzemcsarnok kapujára, lelakatolták azt, s ennek kulcsát nyújtják át, hogy jelképesen ilyen módon is megvédjék a helyieket a veszélyes üzemtől.

– hangsúlyozták a helyiek közül többen is.

Az LMP részéről Keresztes L. Lóránt országgyűlési képviselő, a parlament fenntartható fejlődési bizottságának az elnöke azt mondta, a jogi lehetőségeket is meg kell ragadni, de mivel a döntéshozás és ellenőrzés ma Magyarországon kaotikus, a beruházók pedig nem tartják be a hulladékkezelési szabályokat, így csak a civil összefogás és a közösség ereje segíthet.

Az alsózsolcai lakosok nevében a Helyi Civilek Szövetsége Egyesület egyébként külön meghívta a lakossági fórumra Csöbör Katalint, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, mert úgy gondolták, a lakosság és az érdeklődők megérdemlik a képviselő tájékoztatását, s mert remélték, hogy a helyi önkormányzattal szemben őt legalább bevonták az ügy előkészítésébe. A képviselő ugyan távol maradt, ám egy hozzászólói kérdésből a fórumon kiderült: Csöbör Katalin kedden munkareggelin egyeztetett a település polgármesterével, aminek témájáról Szilágyi László polgármester annyit mondott: ez egy negyedévente szokásos egyeztetés volt, de természetesen most az akkumulátorfeldolgozó volt a fő téma, ő pedig azt kérte,