holokauszt;Lázár János;Horthy Miklós;Kenderes;David Pressman;

„A holokauszt nem belpolitikai kérdés” – Egyértelmű üzenetet küldött az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége

A követség lapunknak küldött reakciójában felhívta a figyelmet az USA holokausztügyi különmegbízottjának Twitter-bejegyzésére is.

„A holokauszt nem belpolitikai kérdés” – szögezte le az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének szóvivője szerdán a Népszava kérdésére, hogy David Pressman nagykövet miért tartotta fontosnak reagálni a közösségi médiában Lázár János közlekedési miniszter Horthy Miklós történelmi szerepét felmagasztaló beszédére.

„Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak” – hangsúlyozta keddi Facebook-bejegyzésben Pressman, miután megállapította, hogy „Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején”.

Lapunk azt is kérdezte, nem lépte-e túl ezzel a reagálással egy nagykövet szokásos szerepének határát. Hiszen egyesek felvethetik, hogy ez egy magyar belpolitikai ügy, amely csupán a Fidesz emlékezet-politikájának újabb változásáról, újabb történelem-hamisítási kísérletéről szól, s amelynek megítélése a magyar politikai és közéleti szereplők dolga.

A tőmondatban érkezett válasz mellett a nagykövetség felhívta figyelmünket Ellen Germainnak, az USA holokausztügyi különmegbízottjának keddi Twitter-bejegyzésére is. Ellen Germain ebben, Pressman szavaira reagálva azt írta:

„Nagyon fontos, hogy védjük a Holokauszt tényeit, még akkor is, ha azok kényelmetlenül érintenek egyes embereket és országokat – talán különösen akkor. A (washingtoni) Holocaust Museum világosan beszél Horthy Miklós bűnrészességéről a magyar zsidók meggyilkolásában.”

A Telex beszámolója szerint Lázár János a kenderesi vasútállomáson elmondott vasárnapi beszédében egyebek közt azt állította, hogy Horthy kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt. A kétkedőknek azt üzente, hogy 1919-ben megmentette az országot attól a sorstól, amit „a nyugati nagyhatalmak” Magyarországnak szántak. „Az objektív értékelés várat magára. Minél távolabb kerülünk időben 1920-1944-től, annál objektívebben tudjuk megítélni. (…) Rendkívül sok az érzelem a kérdésben, sok idő kell, hogy ez a kép letisztuljon” – mondta Lázár a tudósítás szerint.

Szavaira elsőként Frölich Róbert országos főrabbi válaszolt, Horthy két saját leveléből idézve. Az 1940-ben Teleki Pálhoz írt levélben Horthy nyíltan megvallja antiszemita nézeteit és a zsidók visszaszorításában játszott szerepét, míg a három évvel később Hitlerhez intézett levelében visszautasította a náci vezértől „a zsidók túl enyhe kezelésére” vonatkozóan kapott szemrehányásokat, s leszögezte, hogy „A zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani.”

Pressman ehhez a Frölich-féle bejegyzéshez fűzte saját reagálását.