élelmiszer;hosszabbítás;december;Szentkirályi Alexandra;kötelező akció;

Az Orbán-kormány decemberig meghosszabbítja a kötelező akciózást

Mert annyira jó.

A kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja a kormány - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 csütörtöki műsorában. Hangsúlyozta: az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.

A kormányszóvivő szerint az élelmiszerinflációt a 2022. decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni. Ezért döntött úgy a kabinet, hogy a kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja. Hozzáfűzte, működik az online árfigyelő, és a hatóságok is ellenőrzik a boltokat, hogy betartják-e ezeket az akciókat.

A kormányszóvivő az augusztus 24-i Kormányinfón elmondta, Az online átfigyelő rendszer miatt a 62 termékkategóriából 54-ben átlagosan 6,7 százalékkal csökkentek az árak, a szakértők szerint pedig ez 1,8 százalékkal járult hozzá az infláció csökkentéséhez. Leggyakrabban a csirkemell, tojás, cukor és olaj szóra kerestek rá. A fokozódó árverseny tehát zsugorodó inflációt jelent. Zajlanak az ellenőrzések a kötelező akciózás miatt, a 10 hét alatt 722 üzletet vizsgáltak (beleértve az online áruházakat), és 70 üzletnél találtak kifogást. Összesen 102 jogsértést tapasztaltak, a leggyakrabban, az esetek 62 százalékban az árcsökkentés megtörtént, csak nem tüntették fel. Összesen 25 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki négy határozat alapján.

A csütörtökön kezdődött Demográfiai Csúcs kapcsán a kormányszóvivő kiemelte, hogy 2010 óta sikerült egy családbarát fordulatot elindítani, nagy anyagi segítséget és támogatást kapnak a családok a kormánytól. 

Kifejtette: a kormány még hatékonyabb eszközt szeretne a gyermeket vállaló családok kezébe adni; ahol jól működött a családtámogatási rendszer, ott emeltek rajta, ahol pedig megszűnik a csok, ott új támogatási rendszert fognak bejelenteni.