sípálya;megsemmisítés;engedélyek;Normafa;közpénzek;Fővárosi Törvényszék;

A bíróság megsemmisítette a Normafára épített sífutó- és szánkópálya engedélyeit

A Fővárosi Törvényszék döntése annak fényében még érdekesebb, hogy a XII. kerület fideszes vezetése már közpénzmilliárdokat költött a tervekre. 

Bár a Hegyvidéki Önkormányzat a központi költségvetésből kapott forrásokból megkezdte a kivilágított és hóágyúzott sífutó-, valamint szánkópálya tervezését, a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Normafára épített sífutó- és szánkópálya engedélyeit – olvasható a Védegylet Egyesület vasárnapi közleményében. Kiemelték, a Normafa úgynevezett „rehabilitációjának” 2013-as programja központi eleme volt a történelminek nevezett sportterület helyreállítása, elsősorban a síélet feltámasztása.

A Védegylet emlékeztetett, hogy a Normafa természetes állapotának megóvásáért aggódók számos érvet hoztak fel a tervek ellen. Ezek közül a mesterséges hó és a megvilágítás negatív környezeti hatásai voltak középpontban, de sokan hangsúlyozták, hogy a budai hegyek klimatikus viszonyai, a tengerszint feletti 470 méteres magassága nem teszik alkalmassá a mesterséges hó gyártására és megőrzésére.

Az éghajlat ugyanis jelentősen változott azóta, hogy évtizedekkel ezelőtt a Normafán telente sokan síeltek, ráadásul az igények is megváltoztak, a sípályák működtetése elképzelhetetlen hóágyúk és kivilágítás nélkül. Márpedig, ahogy azt a civil szervezet a honlapján megjegyezte, keresetüket még a beruházás megkezdése előtt adták be. – A Hegyvidéki Önkormányzat annak tudatában költött a hóágyúzott pályákra közpénz-milliárdokat, hogy – mint ahogy történt – elveszítheti a pert és az egész „fejlesztés” akár a kukába is kerülhet – tették hozzá azzal, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal a törvényszék döntése alapján megkezdte az engedélyek átdolgozását.