Rétvári Bence;Pintér Sándor;Vadai Ágnes;lélegeztetőgép;

Rétvári Bence már a 17 ezer eladatlan lélegeztetőgép ügyében is a baloldalra mutogat

Az ellenzéki politikusok ugyanis a járvány alatt kevesellték, a járvány után sokallták a lélegeztetőgépek számát – summázott az államtitkár.

– Ki a felelős a 17 ezer darab lélegeztetőkészülék értékesítési kudarcáért? – ezzel a címmel tett fel írásbeli kérdést Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője Pintér Sándor belügyminiszternek. A helyette válaszoló Rétvári Bence államtitkár pedig meg is nevezte a felelőst – vette észre a 444.

Az ügy előzménye, hogy a Transparency International közel kétéves pereskedéssel kiderítette: a kormány egyetlenegy darabot sem adott el a koronavírus-járvány alatt 300 milliárd forintból megvásárolt 17 ezer darab lélegeztetőgép közül. A TI kutatásából az is kiderült, hogy nemcsak eddig nem sikerült egyetlen egyet sem eladni a felesleges lélegezőgépek közül, de nincs is ilyen terv. Az egyébként hamar világossá vált, hogy teljesen feleslegesen vett ilyen nagy számban lélegeztetőgépeket a kormány, furcsa körülmények között, erről itt írtunk bővebben.

A kormány mindent megtesz az állampolgárok egészségnek megóvásáért, éppen ezért a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzésére kiemelt figyelmet fordított. Nem volt kétséges, hogy ha a magyar emberek élete és egészsége a tét, akkor minden követ megmozgatunk, minden forrást előteremtünk.

A baloldal politikai stratégiája ezzel szemben az volt, hogy a járvány elhúzódjon, több legyen a beteg, ezért mindent elkövettek azért, hogy az eredményes védekezést akadályozzák. Önök a járvány alatt kevesellték a lélegeztetőgépek számát, a járvány után sokallták” – fogalmazott a válaszában Rétvári.

A Népszava idén májusban írt arról, hogy feltűnően gyorsan, a beszerzést követő 20 hónapon belül megsemmisítette (selejtezte) a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a 2020 márciusi lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos iratok egy részét. Lapunk 2020 nyarán ugyancsak elsőként számolt be arról, hogy szokatlan módon a KKM-en keresztül többszáz milliárd forint ömlött ki az államháztartásból. A Pénzügyminisztérium költségvetési beszámolójából az is kiderült, hogy a pénzt lélegeztetőgépek, maszkok és más egészségügyi felszerelések ellenértékeként fizették ki akkor még ismeretlen cégeknek a Covid-járvány elleni védekezés részeként.