tartozás;Arató Gergely;állam;Semjén Zsolt;Iványi Gábor;Magyar Evangéliumi Testvérközösség;

Semjén Zsolt szerint nem az állam tartozik Iványi Gábor egyházának, hanem Iványi Gábor egyháza a NAV-nak

Az egyházpolitikáért is felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes egészen más adatokkal rendelkezik mint a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség – derült ki a DK-s Arató Gergely kérdéseire adott válaszokból. A hajléktalanokat ellátó, szegény gyermekeket oktató egyháznak azt ajánlotta, adósságaik rendezésére kérjenek részletfizetést.

A nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterként Semjén Zsolt részben provokatívnak nevezte Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő hozzá intézett írásos kérdéseit, ezért részben provokatívan is válaszolt az ellenzéki képviselőnek az Iványi Gábor vezette Magyarországi  Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) jogszerűen járó, de a kormány által meg nem fizetett támogatásokkal kapcsolatban. 

A parlament honlapján elérhető a levelezés. A válasz kioktatással kezdődik, amiért Arató nem írta le helyesen a MET nevét, később számon kéri rajta, hogy olyan kabinet (a Gyurcsány-kormány) államtitkára volt, amely iskolákat és óvodákat zárt be, az egyházaknak pedig nem fizette, ami járt nekik. Semjén közölte, az állam minden jogszerűen járó támogatást kifizetett és folyamatosan kifizet. – Ezentúl az Orbán-kormány eleget tett az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által korábban kártérítés jogcímen megítélt összegekre vonatkozó kötelezettségének is. Jelenleg a kormánynak a MET-tel szemben nincsen semmilyen, akár az EJEB, akár magyar bíróság által jogerősen megítélt, lejárt tartozása – tette hozzá a miniszter, aki emlékeztetett, a MET bejegyzett egyház, a bíróság tartja nyilván.

Ezzel szemben – ahogy arról a Népszava is beszámolt – Iványi a héten sajtótájékoztatón arról beszélt: „Az EJEB ítélete alapján az állam csak 2016-ig térítette meg azt a kárt, amit egyházi státuszuk jogtalan elvonása okozott. – Az egyházi státuszunk elvonása miatt évente nagyságrendben kétmilliárd forint támogatástól esünk el. Így a magyar állam tartozásának becsült összege 14 milliárd, a mi tartozásunk majdnem tízszerese – jelezte. Szerinte ha az Orbán-kormány nem hagy fel módszeres kivéreztetéssel, megtörténhet, hogy több száz hajléktalan visszakerül az utcára, vagy meghal, mert ellátatlan marad, családok százai veszítenék el egyetlen élelemforrásukat, több ezer hátrányos helyzetű gyermek esélyét az oktatásra, valamint mentális sérültek, idős emberek, bántalmazott anyák sorsa kerülne végveszélybe.

Csakhogy Semjén azt állítja, hogy a MET szociális szolgáltatásaival összesen alig 800-1000 embert lát el, 8 településen van köznevelési intézménye összesen 1335 gyermekkel és tanulóval, emellett két településen tart fent szakképző intézményt 871 tanulóval. Szerinte 2010-2022 között a MET a köznevelési intézményei után összességében több mint 15 milliárd forint állami támogatást kapott, csak idén 1,8 milliárdot. A MET szociális intézményei után 2012-2022 között 5,4 milliárd forint állami támogatást kapott, 2023-ban ennek mértéke 963 millió (Iványi szerint csaknem 60 millióval kevesebb – a szerk.) forint volt. – Csak azt tudom javasolni, hogy a MET próbáljon megállapodni a NAV-val a részletfizetésben, majd – az ismertetett állami támogatásokkal felelősen gazdálkodva – próbálja megoldani a felmerült problémákat – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.