polgári engedetlenség;Alapvető Jogok Biztosának Hivatala;munkabeszüntetés;óvodapedagógus;Kozma Ákos;

2023-09-25 17:42:00

Egy ombudsmani vizsgálat szerint nem törvényes munkabeszüntetés a polgári engedetlenség

A megállapításokkal nagy valószínűséggel az oktatás helyzete ellen tiltakozók is tisztában lehetettek, a pedagógusok jogszerű sztrájkjának lehetőségét ugyanis másfél éve egy kormányrendelet elvette.

A pedagógusok munkabeszüntetése polgári engedetlenség formájában, valamint annak tudomásulvétele az érintett gyermekek jogaival kapcsolatosan visszásságot idézhet elő, ezért jogellenes – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) hétfőn az MTI-vel. Az ombudsman, Kozma Ákos a hivatal honlapján is közzétette a jelentését, amely egy civil szervezet jelzése alapján indult, miután tavaly október 21-én polgári engedetlenségi akciót tartottak a péceli önkormányzati fenntartású óvodák, amelyben minden dolgozó részt vett, így az összes óvoda zárva maradt.

– A péceli óvodapedagógusok tavaly októberben tartott polgári engedetlenségi akciója, valamint az, hogy az akciót a péceli önkormányzat tudomásul vette, alkalmas arra, hogy hozzájáruljon a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelménye, illetve az érintett gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga sérelmének közvetlen veszélyéhez, illetve sérelméhez – állapította meg az alapvető jogok biztosa, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy „a gyermek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogát az Alaptörvény rögzíti”.

– E védelemre és gondoskodásra a gyermek mindenkivel szemben igényt tarthat. Így a gyermek szülei, családja, az állam és a társadalom valamennyi tagja köteles a gyermek jogait tiszteletben tartani. Ezzel szemben a polgári engedetlenség nem a munkabeszüntetés törvényes eszköze, hanem az alkotmányos kereteken kívül zajló olyan ellenállás, amely az elérni kívánt cél érdekében vállaltan jogellenes – írta Kozma Ákos, hozzátéve, hogy a polgári engedetlenség az önkormányzat által fenntartott óvodák működése az adott napon meghiúsult. Szerinte az önkormányzatnak nem volt helyes tudomásul vennie ezt, ehelyett munkajogi következményeket kellett volna kilátásba helyeznie, és a tervezett munkabeszüntetés jogellenességére felhívnia az érintett dolgozók figyelmét.

A pedagógusok ezzel egyébként tisztában lehettek, hiszen a jogszerű sztrájkot tavaly februárban, illetve később decemberben elfogadott kormányrendeletek gyakorlatilag lehetetlenné tették.