bejárás;Alsózsolca;engedélykérelem;akkumulátor;

Lefújták az akkumulátorbontós bejárást Alsózsolcán

A nyílt napon az érdeklődők és a jövőbeli esetleges munkavállalók választ kaphattak volna kérdéseikre és megnézhették volna az üzembelsőt, netán az eddig csak skicceken ismertetett gyártósort.

Az Alsózsolcán akkumulátorbontó üzemet tervező, korábban nyílt kommunikációt és átláthatóságot ígérő szlovén Andrada Group „lefújta” a szeptember 26-ára, azaz mára és október 17-re tervezett nyílt napját, ahol az érdeklődők és a jövőbeli esetleges munkavállalók választ kaphattak volna kérdéseikre, megnézhették volna az üzembelsőt, netán az eddig csak skicceken ismertetett gyártósort.

A döntésről lapunk azt követően értesült, hogy mi magunk is regisztrálni szerettünk volna a bejárásra – ez a cég által előírt feltétel volt – s azt válaszolták vissza, majd értesítenek egy következő időpontról.

Megkérdeztük, mi a halasztás oka, mire egy múlt heti, részben lapunkban is ismertetett közleményben reagáltak, amiben bejelentették, hogy visszavonták a telepre vonatkozó engedélykérelmüket, s helyette átfogó környezeti hatásvizsgálati eljárást indítanak.

A nekünk nyilatkozó környezetvédelmi szakértők szerint a szlovén cég olyan hiányos és kezdetleges dokumentációt nyújtott be, amire még a hatóság sem adhatott volna pironkodás nélkül engedélyt, így valószínűsíthető, hogy a kormányhivatal is az átfogó hatástanulmány elkészítésére utasította volna a beruházót. Hozzátették: miután a beruházó egyelőre visszavonta a telepengedély-kérelmet, annak híján egyébként sem tarthatott volna bejárást az üzemi területen.