ellenzék;feljelentés;háború;Vadai Ágnes;Polt Péter;lejáratókampány;CÖF-CÖKA;

2023-09-26 07:12:00

Polt Péter szerint a NAV nyomozhat a CÖF ellenzéket lejárató „háborúpártiak” kampánya miatt

Egy ellenzéki kérdés nyomán a legfőbb ügyésznek is gyanús lett, honnan volt milliárdos kerete egy több száz millió forintos veszteséget termelő kis kft.-nek.

A „Honnan volt 1 milliárd forintja a veszteséges Kövess minket 2022 Kft.-nek az ellenzéki politikusokat lejárató kampányra?” című kérdését feljelentésként értékeltem, azt a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságához továbbítottam – írta Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselőnek az ügyben küldött – az ügyészségi portálon olvasható – válaszában. Azt még nem tudni, hogy a NAV már elrendelte-e a nyomozást, de a korábbi hónapokban az országot elárasztó „háborúpártiak” plakátok eredete egy, a múlt év végéig 300 milliós veszteséget termelő cégtől így is több, mint gyanús.

Szeptember elején lapunk is beszámolt a 24.hu cikke alapján arról, hogy a reklámköltéseket monitorozó Kantar Media adatai szerint 1,066 milliárd forintot költött az ellenzéki politikusokat háborúpártinak beállító plakátkampányra a CÖF-CÖKA fideszes álcivil szervezet cége, a Kövess minket 2022 Kft. Ugyan a tényleges költség úgynevezett listaára kedvezményeket, jutalékokat levonva valamivel kevesebb lehetett, de így is legalább több száz millió forintba kerülhetett.

A lap által ismertetett adatok szerint az álcivil szervezet a pénzből összesen 1735 citylighton és több mint 1200 óriásplakáton hirdette a kormányzati jelszót a Márki-Zay Péterrel, Dobrev Klárával, Karácsony Gergellyel, Fekete-Győr Andrással és persze Gyurcsány Ferenccel illusztrált plakátokkal.

Ami azonban magának a legfőbb ügyésznek is gyanús lehetett, hogy a 2021-ben alapított Kövess minket 2022 Kft. első évében 121 millió forintos veszteséget termelt, tavaly pedig 177 millió mínusz volt az adózott eredmény. Az ellenzéki politikusokat lejárató kampányt finanszírozó cég azonban még csak nem is reagált az újságírói megkeresésekre.