választás;Magyarország;Szlovákia;nagykövet;Szijjártó Péter;bekéretés;

Szijjártó Péter egy kicsit beavatkozott Szlovákia belügyeibe, a pozsonyi külügy bekérette a magyar nagykövetet

Kérték, hogy viselkedjen rendesen.

Bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet a szlovák külügyminisztérium szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentéseire hivatkozva – közölte a pozsonyi tárca a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.

Balogh Csaba nagykövetet arra kérték, hogy tolmácsolja a magyar diplomácia vezetőjének a szlovák fél fenntartásait „a szlovákiai választási kampányba való beavatkozásával és konkrét politikai szubjektumok támogatásával” kapcsolatban. Szlovákiában szeptember 30-án parlamenti választást tartanak. Szijjártó Péter a megméretés előtti kampánycsend utolsó két napján, kedden és szerdán ugrott át, hogy Borsiban, illetve Gútában is fellépjen a Szövetség nevű politikai alakulat oldalán. Mind a kétszer arra kérte a magyarokat hogy szavazzanak az „egységes” magyar pártra. Elárulta azt is, hogy egy nappal a látogatása előtt kapott egy sms-t Miroslav Wlachovský szlovák külügyminisztertől arról, hogy „viselkedjen rendesen”. – Azt válaszoltam neki, nyugodt lehet, hiszen ismer. Ez nem biztos, hogy megnyugtatta – kérkedett a külgazdasági és külügyminiszter.

„A szlovák külügyminisztérium úgy véli, az ilyen cselekedetek túllépnek a sztenderd diplomáciai kommunikáción” – közölte válaszul a pozsonyi külügy. Szlovákia normális szomszédi kapcsolatok építésében érdekelt Magyarországgal, arra akar építeni, ami összeköt, és a jövőbe kíván nézni.

Az Orbán-kormány politikusai szeretik hangoztatni, hogy nem tűrnek el külföldi  beavatkozási kísérleteket Magyarország belügyeibe, hiszen a magyar diplomácia is tartózkodik a más országokról szóló kijelentésektől.

A szlovák külügy a legutóbb júliusban kérette be a magyar nagykövetet Orbán Viktor egyik irredentára sikerült  tusnádfürdői kijelentése miatt.