oktatás;tanárok;konténertantermek;pályaelhagyás;státusztörvény;

Rétvári Bence szerint szinte kimutathatatlan, hány tanár hagyta el a pályát a státusztörvény miatt

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint ott sincs gond az oktatásban, ahol  konténertantermekre van szükség, mert azok gyakorlatilag összkomfortosak.

A nyáron is csak ezrelékekben lehetett mérni a pályát elhagyó pedagógusok számát, és jelenleg sem fejezhető ki százalékos arányban – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ATV szerda esti Egyenes beszéd című műsorában. Kiemelte, pontos adatok csak jövő hét közepére várhatók arról, hogy hányan adták be összesen a felmondásukat.

Ezzel szemben lapunk riportban számolt be, arról, hogy egyes pedagógusok minek alapján döntöttek arról, hogy nem vállalják tovább a kiszolgáltatottságot. Arról is írtunk, hogy a pedagógusoknak péntekig kell nyilatkozniuk, ha nem fogadják el a törvény szabta feltételeket és az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt, ami a közalkalmazotti státuszt váltja fel. 

Rétvári Bence arra reagálva, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének adatai szerint több mint 34 ezer szakember hiányzik a közoktatásból, közülük 20 ezer pedagógus, 14 ezer nevelő és oktató munkát segítő, nemzetközi adatokra hivatkozva állította, hogy hét ország megelőz bennünket a pedagógusok számában, de jóval több van, ahol kevesebb. Azt elismerte, hogy „a bérek kérdésén javítani kell”, de sokadszorra is arra utalt, hogy a költségvetésből kevés jut erre, és a kormány uniós forrásokra vár.

Rétvári Bence egyébként ugyancsak szerdán juttatta el válaszát a Párbeszéd parlamenti frakciójában tevékenykedő Mellár Tamásnak, aki írásos kérdésében azt tudakolta, hogy az országban hány konténertanterem van használatban. Korábban a Népszava is írt arról, hogy ilyen konténerekben kell tanuljanak a gyerekek például Gyömrőn, ahol a Fekete István Általános Iskola több mint százéves épülete, amin húsz éve nem végeztek semmilyen felújító munkát, és ma már olyan rossz állapotban van, hogy a szülők féltik a gyermekeiket beengedni. Az államtitkár szerint a tankerületi központoknál összesen 119 konténerről tudnak, de nincs gond, mert ezek „modern, jól felszerelt, ápolt és egységes környezetet biztosítanak”, sőt hűthetők, fűthetők és biztonságosak.