Orbán Viktor;nyugdíjkiegészítés;2023;

Orbán Viktor: Novemberben átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést fizetünk az időseknek!

Olyan országot szeretnénk, ahol együtt sírunk, együtt nevetünk  – jelentette be csütörtök délelőtt közzétett Facebook-videójában Orbán Viktor, hogy novemberben átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést fizetnek az időseknek. A miniszterelnök elismerte.az infláció magasabb volt a vártnál.

A törvény betűje szerint a nyugdíjakat évről évre a költségvetésben becsült infláció arányával növelik meg. A 2022-es költségvetésben 15 százalékos inflációt jeleztek előre, de a kabinet alábecsülte a drágulás mértékét, novemberben pedig az első nyolc hónap alapján újra kell számolni az egészet. Orbán Viktor a mostani bejelentéssel közvetve elismerte azt is, hogy magasabb lesz az éves infláció 15 százaléknál.

A Magyar Nemzeti Bank ma állt a nyilvánosság elé azzal, hogy a várakozása szerint idén az átlagos infláció megáll 17,9 százalékon, ám a nyugdíjas fogyasztói kosár átlagosan 18,5 százalékkal drágul, és ha az Orbán-kormány hallgat rá, novemberben 3,5 százalékos januárig visszamenőleges nyugdíjemelésre kerülhet sor.