Kijev;NATO-főtitkár;Jens Stoltenberg;ellentámadás;Volodimir Zelenszkij;orosz-ukrán háború;

Váratlanul Kijevbe utazott a NATO-főtitkára, szerinte Moszkva birodalmi téveszmékért harcol

Jens Stoltenberg további fegyverek és lőszerek szállítására biztatta a szövetséges államokat, az egyre sikeresebb ellentámadás támogatására.

Fokozatosan teret hódítanak az ukrán erők az orosz megszállókkal szemben – fogalmazott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az előre be nem jelentett csütörtöki kijevi látogatásán, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. A Reuters szerint az észak-atlanti szövetség vezetője közös sajtótájékoztatójukon megállapította, hogy „minden méter, amit az ukrán erők visszaszereznek, egy méter, amelyet Oroszország elveszít”. 

Állítása szerint Jens Stoltenberg folyamatosan szorgalmazza a szövetségeseknél, hogy több támogatást nyújtsanak Ukrajnának, és gyorsítsák fel a légvédelmi rendszerek szállítását. – A NATO most átfogó keretszerződéseket kötött fegyvergyártó cégekkel 2,4 milliárd euró értékű lőszerre, amelyből 1 milliárd eurós szilárd megrendelés. Az ilyen szerződések lehetővé tennék a NATO-tagok számára is, hogy feltöltsék kimerült készleteiket, miközben továbbra folyamatosan elláthatják Ukrajnát, mert ez kulcsfontosságú tényező a háborúban – tette hozzá a NATO főtitkára, elítélve a szövetséges Romániát ért határmenti csapásokat. Szerinte ezek szándékosságára nincs bizonyíték, de mindenképpen meggondolatlannak és destabilizálónak nevezte azokat.

– Van egy éles ellentét: az ukránok a családjukért, a jövőjükért, a szabadságukért küzdenek. míg a Kreml a birodalmi téveszméiért harcol – szögezte le feltehetően a kétkedőknek, Ukrajna támogatását ellenzőknek küldött üzenetében Jens Stoltenberg.

Volodimir Zelenszkij megismételte, amit már régóta szorgalmaz: Ukrajnának erősebb légvédelemre van szüksége az orosz támadások ellen, felidézve, hogy csak szerdán Moszkva több mint 40 iráni gyártmányú Sahíd drónnal támadta az ukrán embereket, városaikat, kikötőiket, de szinte minden este rendszerint jönnek a csapások, amelyek az egész világ élelmezésbiztonságát is veszélyezteti. – Növelni kell az Oroszországra nehezedő nyomást, és ennek megfelelően erősíteni a légi pajzsunkat – fűzte hozzá Ukrajna elnöke.