egészségügy;kockázat;javaslat;betiltás;energiaitalok;Hollik István;Nacsa Lőrinc;

Betiltana az energiaitalokat a 18 éves kor alattiak számára a Fidesz és a KDNP

A javaslatot kidolgozó politikusok egyelőre csak kormánypárti képviselőtársaikat szondáztatnák, mit szólnának az alkoholhoz hasonló, papíron szigorú szabályozáshoz.

Gyakorló apaként jól látjuk, milyen veszélyek leselkednek a gyermekeinkre – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Nacsa Lőrinccel, a KDNP parlamenti frakciójának szóvivőjével közösen készített Facebook-videóban, amelyben háromgyermekes apákként világították meg, hogy a sok veszély közül az egyik az energiaitalok fogyasztása, főleg ha a gyermekek gyakran naponta teszik azt.

Hollik statisztikákat idézett, amelyek szerint a mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, amelyben 18 év alatti gyermeket energiaital miatt kellett kezelni – Ebben az ügyben lépnünk kell – szögezte le, hasonlóan Nacsa Lőrinchez, aki szintén lépést sürgetett, így:

„Felkérjük a frakciószövetségünket, hogy vizsgálja meg javaslatukat, egy olyan új szabályozás lehetőségét, amely alapján 18 éves korig – hasonlóan az alkoholhoz – az energiaital vásárlása és fogyasztása is betiltásra kerül.”

Nacsa Lőrinc konkrét példákat is hozott, amiker egy 14 éves hatvani fiúnak az iskolában leállt a szíve, miután energiaitalokat ivott.

Több tanárral is beszélt a KDNP-s politikus, akik azt mondták neki, hogy „a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán, mert akkor múlik el a hatása a reggel, iskolakezdés előtt elfogyasztott energiaitaloknak”.

Korábban mi is beszámoltunk egy fideszes civil szervezet hasonló javaslatáról. Idén tavasszal a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) azt szorgalmazta, hogy a kiskorúakra való veszélyességükre hivatkozva csak a nemzeti dohányboltokban tegyék lehetővé az energiaitalok vásárlását.