oktatás;pedagógus életpálya-modell;köznevelés;tankerületek;tanárhiány;státusztörvény;

Bár az Orbán-kormány állítja, hogy nincs pedagógushiány, van olyan iskola, ahol rajztanár oktat biológiát

A közszféra állásportálján most is több mint fél­ezer aktív hirdetésük van a tankerületi központoknak.

Bár már bő egy hónapja elindult a tanév, és a kormány szerint egyáltalán nincs tanárhiány, számos iskolában még most, október elején is pedagógusokat keresnek.

Egy Pest megyei általános iskola rajztanára például azt mondta lapunknak, náluk nincs elegendő biológiatanár, így őt bízták meg, hogy tanítsa ezt a tantárgyat is, biológiatanári képesítés nélkül. Elárulta azt is:

az igazgatóval nem mer ellenkezni, mert az új pedagóguséletpálya-törvény, vagyis a státusztörvény alapján az intézményvezetőtől is függ, mennyi lesz a pedagógusok fizetése. 

Ezért inkább előveszi a biológia-tankönyvet, és elkezdi megtanulni. A közszféra állásportálján most is több mint fél­ezer aktív hirdetésük van a tankerületi központoknak – igaz, a tankerületek nem minden betöltetlen álláshelyet hirdetnek meg.

Az ország egyik legjobb középiskolájában, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban több üres álláshelyre is lehet jelentkezni: várnak német nyelvtanárt, matematika-fizika szakos tanárt, digitális kultúra tanárt, de keresnek iskolatitkárt is. A Budapest XVII. kerületében található Kossuth Lajos Általános Iskola már Facebook-hirdetésben is keres magyar szakos tanárt - szúrta ki az Alfahír.

A pedagógushiány a közeljövőben tovább fokozódhat: azok, akik nem hajlandóak 2024-től a státusztörvény hatálya alatt dolgozni, szeptember végéig nyilatkozhattak erről. A Belügyminisztérium mára, október 5-ére ígért pontos adatokat a nyilatkozók számáról, de már előrebocsátották, hogy “a tömeges felmondási hullám” elmarad. Ugyanakkor a pedagógusoknak nemcsak most, hanem nyáron is volt lehetőségük arra, hogy a státusztörvény miatt kilépjenek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a tankerületi központoktól kért erről tájékoztatást: a kapott adatok alapján a nyár folyamán legalább 670-en szüntették meg jogviszonyukat.

– Egészen biztos, hogy a nyári számoknál magasabb lesz a mostani bejelentések száma, ami már nem visszavonható, tehát egészen biztosan jogviszony-megszűnéshez vezet 

– olvasható a PDSZ közleményében.

Közben kiderült, a kormány már nem is kíváncsi a valós pedagógushiányra: a magyarnarancs.hu számolt be arról, hogy az októberi iskolai statisztikai adatlapból, amit az igazgatóknak kell kitölteniük, kihúzták a betöltetlen tanári álláshelyekre vonatkozó részt, ami a korábbi adatlapokon még szerepelt. Érdeklődtünk a köznevelésért felelős Belügyminisztériumnál, mi az oka, hogy ezt az adatot már nem kell megadniuk az iskolaigazgatóknak. Válaszukban annyit írtak,

a köznevelésben “nincs álláshely-szabályozás, így arról statisztikai adatszolgáltatás sem kérhető”.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás szerint azonban ez nem így van, egyrészt mert tavaly és azt megelőzően is kérték ezeket az adatokat, másrészt pedig azért, mert a köznevelési törvény évfolyamokra lebontva előírja, egy osztálynak mennyi tanórát kell megtartani, az intézményeknek ez alapján kell kiszámolniuk, mennyi pedagógus álláshelyre van szükségük. A PSZ elnöke szerint 

a kormány célja nem más, mint a pedagógushiány eltakarása.