megfigyelés;Európa Tanács;lehallgatás;kémbotrány;Pegasus;

Pegasus-botrány: három hónapot adtak Magyarországnak, hogy választ adjon a lehallgatási programok használatáról

A kémszoftverek politikai célú használata több ponton is beleütközik az Emberi Jogok Európai Egyezményének előírásaiba – figyelmeztet az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésében szerdán nagy többséggel megszavazott jelentés és ajánlás.

A strasbourgi székhelyű, 46 országot tömörítő páneurópai szervezet felszólítja Magyarországot – és a kémszoftverrel való visszaéléssel vádolt többi tagállamot –,

hogy három hónapon belül tájékoztassa a közgyűlést és a neves alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottságot a Pegasus és az ahhoz hasonló lehallgatási programok használatáról.

Az Európa Tanács elvárja azt is, hogy a nemzeti hatóságok

  •  folytassanak hatékony, független és gyors vizsgálatot a visszaélésekről,

  • valamint biztosítsanak megfelelő jogorvoslatot a megfigyelés áldozatainak.

A tagállamok parlamenti képviselőiből álló közgyűlés szerint az országoknak mindaddig tartózkodniuk kell a Pegasus típusú szoftverek bevetésétől, amíg a titkos megfigyelésre vonatkozó törvényeik nem felelnek meg az emberjogi egyezmény követelményeinek. A testület ennek értékelését a Velencei Bizottságra bízná.

Peter Omtzigt, az ET-jelentés holland néppárti előadója a parlamenti képviselők szerdai vitájában rámutatott:

a Pegasus-ügyről szintén véleményt nyilvánító Európai Unióval szemben, az Európa Tanácsnak igenis van arra jogosítványa, hogy megvizsgálja, a nemzetbiztonsági célból elkövetett megfigyelés megfelel-e a jogállamiság elveinek és az emberi jogoknak. 

– Miért van hatáskörünk rá? Azért, mert az állambiztonság leple alatt az egyezmény előírásainak legszörnyűbb megsértése zajlik – magyarázta a politikus Nacsa Lőrincnek. A fideszes képviselő hozzászólásában azt fejtegette, hogy sem az EU-nak, sem a strasbourgi szervezetnek nincs joga kutakodni az államok nemzetbiztonságát érintő ügyekben. Nacsa szerint a jelentés előadója azt sem vette figyelembe, hogy a magyar adatvédelmi hatóság már megvizsgálta a Pegasus hazai alkalmazását és mindent rendben talált.

– Nem ilyen vizsgálatra van szükség, hiszen az adatvédelmi hatóság nem végezhet teljes körű vizsgálatot a nemzetbiztonság terén 

- válaszolta zárszavában Omtzigt, akinek frissen alapított pártja a jövő hónapban esedékes holland parlamenti választások egyik nagy esélyese.

A szerdán elfogadott dokumentumokban a parlamenti képviselők javasolják, hogy az ET legfelső döntéshozó fóruma, a Miniszteri Bizottság intézzen konkrét ajánlásokat a tagállamokhoz a kémprogramok beszerzéséről, felhasználásáról, értékesítéséről és exportjáról. Megfontolásra ajánlják egy erről szóló európai egyezmény elfogadását is.