per;kikötő;engedély;Balatonföldvár;kormányhivatal;

2023-10-16 19:00:00

A NER nem adná fel, de a civilek harmadszor is megtámadták a balatonföldvári vitorláskikötő engedélyét

Nonszensz, hogy egy már korábban megkezdett projekthez utólag igazították hozzá a szabályozást.

Bízunk benne, a bíróság továbbra is olyan korrekten áll majd a kérdéshez, mint a korábbi két alkalommal – fogalmazott lapunknak Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár egyesület elnöke, miután a civil szervezet harmadszor is megtámadta a veszprémi kormányhivatalnak a balatonföldvári Nyugati strandon épülő vitorláskikötőt engedélyező határozatát.

Ahogyan arról szeptember elején beszámoltunk, a veszprémi kormányhivatal annak ellenére adott harmadszor is zöld utat a beruházásnak, hogy két korábbi hasonló tartalmú határozatot – amelyek szerint a projekt minden jogszabálynak megfelel – a pécsi bíróság megsemmisített. Második alkalommal a taláros testület arra is felszólította a veszprémi kormányhivatalt, hogy döntésénél vegye figyelembe a jogerős bírósági döntést, és szóvá tette azt is, hogy a hivatali eljárás során sérültek a beruházással szemben peres úton is fellépő civilek jogai. A verdiktre hivatkozva július elején a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is visszavonta az épülő vitorláskikötő vízjogi létesítési, tehát valójában építési engedélyét. Ennek ellenére, miután az építkezést támogató fideszes polgármester, Holovits Huba vezetésével a képviselő-testület módosította a helyi építési szabályzatot (hész), kihagyva belőle, hogy „a meglévő strandok területe más célra nem vehető igénybe”, a kormányhivatal ismét engedélyezte az építkezést.

– Nonszensz, hogy egy már korábban megkezdett projekthez utólag igazították hozzá a szabályozást – jegyezte meg Herényi Károly. – A beadványunkat is erre alapoztuk, ráadásul a hész szembe megy a 2018-as, a kiemelt térségek területrendezési tervéről szóló törvénnyel, melyet, mint magasabb rendű jogszabályt, nem lehet helyben felülírni. A törvény pedig kimondja, hogy a meglévő strandok területe nem csökkenthető, s kizárólag csak vendéglátó épület, pihenést, testedzést, valamint az átöltözést és tisztálkodást szolgáló építmény helyezhető el. Szerintünk a tóba több száz méter hosszan benyúló mólószárak, az irodaépület, illetve a kikötőhöz vezető út nem felelnek meg a jogszabályoknak, éppen ezért harmadszor is azt szeretnénk elérni, hogy a bíróság semmisítse meg a kormányhivatal határozatát.

Arról, hogy a civilek által kért tárgyalás mikor lehet esedékes, Herényi Károly nem tudott válaszolni, ugyanis keresetüket a törvény szerint nem a Pécsi Törvényszékre, hanem a veszprémi kormányhivatalhoz kellett benyújtaniuk, s onnan továbbítják majd az iratokat a bíróságra. – Erre elvileg 15 napja van a kormányhivatalnak, ám legutóbb is 90 napig ültek a beadványunkon – tette hozzá a Mosolygó Balatonföldvár egyesület vezetője.

Mint arról a Népszava a kezdetektől beszámolt, a földvári Nyugati strandon a Balabo Kft. a kormánypárti többségű önkormányzat teljes körű támogatásával – a koronavírus-járvány nyomán kapott jogosítványait kihasználva a polgármester egy személyben döntött a pályáztatásról és az engedélyeztetésről – 175 hajó befogadására alkalmas kikötőt épít, amelyhez csaknem 900 milliós állami dotációt is kapott. A cég a bírósági ítéletek ellenére az idei főszezon kezdetéig folyamatosan dolgozott a területen, s így elkészültek a mólószárak, melyek közül a hosszabb közel 400 méter hosszan nyúlik be a tóba. Elvileg a cég a főszezon végével folytatta volna a munkálatokat, ám jelenleg áll az építkezés, ami Herényi Károly szerint jól jel: vagy anyagi problémák miatt nem folytatták egyelőre a beruházás vagy a jogi hátteret érzi aggályosnak a beruházó.