egészségügy;kórház;adósság;Takács Péter;

2023-10-21 06:15:00

„Természetesen mi sem vagyunk szentek és tiszták” – November elején tárgyal az Orbán-kormány a 108 milliárd forintos kórházi adósságrendezéséről

Takács Péter egészségügyi államtitkár vannak trükkök a kórházak részéről is.

November eleji kormányülésen dönthetnek a kórházi adósságok rendezéséről – tudta meg a Népszava. Ezt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár jelentette be az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) Balatonalmádiban tartott szakmai rendezvényén.

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek adósságával együtt a szeptember végi lejárt tartozásállomány meghaladta a 108 milliárd forintot.

Takács Péter a fórumon azt mondta, jó ideje tárgyal a Pénzügyminisztériummal és nem csupán egy „egyszerű” adósságrendezésről beszélnek, hanem arról is: „Legalább a keletkező kiadások egy részét most el tudjuk ismertetni, hogy nem gazdálkodási hiányosságból fakadnak, hanem abból, hogy változnak a költségek.” Példaként egyebek mellett gyógyszereket és a gyógyításhoz használatos anyagokat említette, amelyek költségei az elmúlt időszakban majdnem a duplájára emelkedtek. Beszélt arról is, hogy extrém módon megugrott a védőeszközök, fertőtlenítőszerek használata az intézményekben. S ugyan nincs „fokozott járványügyi helyzet, legalábbis jogilag” – mondta –, a valóságban vannak covidos betegek, akiket el kell különíteni, és kezelni, és ennek is jelentkezik a többletköltsége.

Most controlling elemzéssel próbálják „kitisztítani” a gazdálkodási adatokat – utalt arra az államtitkár, hogy minden eddiginél alaposabban elemezhetik ki a számokat. Hozzátette: – Természetesen mi sem vagyunk szentek és tiszták, vannak trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk. Az egyik ilyen például, hogy körbefoglalkoztatjuk az orvosainkat. Elmondása szerint a költségvetési felügyelők és a pénzügyminisztériumi ellenőrök közös vizsgálata talált olyan gyógyítót, aki egy hónapban 1528 órát dolgozott. Egy helyen főállásúként, három másik intézményben pedig készenléti ügyeletben volt gyakorlatilag napi 0-24 órában papíron ez a szakorvos. Havonta több mint tízmillió forintot bérszámfejtettek neki a munkájáért. Takács Péter, azt mondta:

A fórumon szó esett arról is, hogy a kórházak gazdasági és műszaki üzemeltetése épp most kerül át a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz (KEF). Takács Péter szerint az, hogy a jövőben nem a gyógyítási költségek terhére kell majd üzemeltetni az egészségügyi intézményeket, jelentősen javíthat a gazdálkodási adatokon. A E-Alapból az intézmények működtetésére jövőre 31 milliárdot ad át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a KEF-nek, és ezt az összeget a pénzügyminiszter további 60 milliárd forinttal egészítette ki.