Magyarország;Lengyelország;Orbán Viktor;kormányváltás;Jaroslaw Kaczynski;tanácsadók;PiS;

Lengyelország nem Magyarország, Orbán Viktor emberei rossz tanácsokkal látták el a Kaczynski-féle PiS-t

Egy lengyel lap szerint a kormánypárt elnöke nagyon bízott a Magyarországon bevált  migránsozásban, genderezésben és sorosozásban.

Orbán Viktor tanácsadóit használta a lengyel kormánypárt az elbukott választási kampányban, amelynek nyomán nyolc éven át hatalmon lévő Jog és Igazságosság (PiS) kapta ugyan a legtöbb szavazatot a múlt hétvégi lengyel választáson, de ahhoz nem kapott eleget, hogy kormányt alakítson – vette észre a Telex a lengyel Polityka nevű lap cikkét. A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski ugyan határozottan hitt abban, hogy a bővített stáb és a magyar ötletek vezetnek sikerre, a pártban most elemzés és elszámoltatás zajlik, és a kudarc felelőseit keresik.

A Polityka arról írt, hogy a PiS volt kampányfőnöke, Tomasz Poreba lemondása után a kampány irányítását június közepén Joachim Brudzinski vette át, és ezzel a váltással nyílt meg az út a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor tanácsadói előtt.  A lap nem nevezi meg,  hogy a PiS konkrétan kiktől kaptak információkat és tanácsokat, de úgy érveltek, hogy a Magyarországon bevált módszereket csak le kell fordítani és integrálni. A lapnak egyik forrása hibának nevezte, hogy Poreba akkor szállt ki, amikor a kampánynak egy, a mi gyerekvédelminek nevezett népszavazáshoz hasonló, illetve a menekültek kényszeráttelepítéséről szóló referendumnak, akartak lendületet adni, de új szavazók megnyerése helyett csak dühöt keltettek az ellenzéki szavazókban.

A magyar receptet alkalmazták Donald Tusk elleni támadások esetében is, amihez Soros György „ellenségképét” használták fel, de ez is csak az ellenzéki érzelmű szavazókat mozgósította jobban, bár az előző kampányfőnöknek sem jött be, hogy Tuskot azzal vádolta, hogy német- és orosz érdekeket képvisel. Ugyancsak kudarcot vallott a lengyel közmédia negatív kampánya, amelyről utólag az egyik műsorvezető azt mondta, hogy  „durvább propagandát toltak a kampányidőszakban, mint a kommunizmus alatt”.