kormány;Robert Fico;Szlovákia;EU-ellenesség;

Kinevezték Robert Fico új kormányát, néhány kétes alak is helyet kapott benne

Ódor Lajos szakértői kormányát hárompárti EU-ellenes koalíciós kabinet váltotta fel.

Megalakult szerdán az új szlovák parlament és Zuzana Čaputová államfő kinevezte Robert Fico kormányát. Az Orbán Viktort és kormányzatát mintának tekintő szociáldemokrata politikus 2006, 2012 és 2016 után most negyedik kabinetjét alakíthatta meg. Hárompárti koalíciója 79 mandátumos többségre támaszkodhat, az ellenzéki pártok összesen 71 mandátumot birtokolnak.

A kormányalakítás folyamatát az nehezítette, hogy a legkisebb koalíciós partner, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egy klímaváltozás tagadó, a klímaaktivistákkal szembeni erőszakra felszólító személyt, Rudolf Huliakot jelölte a környezetvédelmi miniszteri tisztségre. A korábban klímaaktivista zöldpárti Čaputová elutasította Huliak kinevezését, az SNS pedig ragaszkodott személyéhez, annak ellenére, hogy ez koalíciós partnereinek is kellemetlen volt, Akadályozta Fico tervét is, hogy a ma kezdődő brüsszeli uniós csúcson már ő képviselhesse Szlovákiát, de Andrej Danko pártelnök kijelentette: elvárja, hogy koalíciós partnerei tiszteletben tartsák az SNS döntését. Végül kedden visszavonták Huliak jelölését, és helyette Tomás Tarabát jelölték a környezetvédelmi minisztérium élére. Ezzel elhárult az akadály az új kormány kinevezése előtt, ugyanakkor tovább gyarapodott a kétes kormányzati döntések és hírhedt tárcavezetők sora.

Taraba ugyan nem klímaváltozás tagadó, de mint mondta, nem is csinálna fétist a környezetvédelemből. Van vele más gond is, és nem csak azért, mert politikai pályafutását a fasiszta Kotleba-pártban, az LSNS-ben kezdte. Eddigi tevékenysége a Covid-tagadásban, az oltásellenesség propagálásában, olyan rémhírek terjesztésében merült ki, mint hogy a vakcina meddőséget okoz. Ismertségét a közösségi médiában, a Facebookon és az X-re keresztelt volt Twitteren jeleskedve szerezte. Pártja, az SNS demokratizmusát beszédesen jelzi, hogy a miniszterjelölti személycserét bejelentő keddi sajtótájékoztatóra a kritikus sajtó képviselőit nem engedték be. Fico miniszterelnök, de az alapvetően demokratának tartott Hlas-elnök, Peter Pellegrini sem emelt szót a sajtószabadság sárba tiprása ellen.

Döbbenetes az is, hogy az újságíró gyilkosság idején belügyminiszterként szolgáló, a harmadik Fico-kormány bukásához nagymértékben hozzájáruló, többszörös korrupcióval megvádolt Robert Kalinák állhat a védelmi tárca élére. Kalinák menesztését tömegek követelték 2018-ban, Fico sokáig ragaszkodott személyéhez, túl későn menesztette ahhoz, hogy ő maga saját bársonyszékét meg tudja menteni. Kalinák, akárcsak főnöke, ellenzi Ukrajna katonai támogatását, így védelmi miniszterré való kinevezése nem alaptalanul kelt aggodalmat uniós berkekben is.

Az egyik legnagyobb meglepetés azonban mégis az, hogy a külügyminisztérium annak ellenére a Smerhez került, hogy Peter Pellegrini koalícióra lépésének elsődleges feltételeként jelölte meg Szlovákia külpolitikájának változatlanságát. A külügyminiszter személye viszont nem ezt sugallja. A tárca várományosaként az európai szinten is elismert diplomata, Miroslav Lajcák neve merült fel, ő lett volna az egyetlen Fico-párti tárcavezető, aki némileg megnyugtatta volna a nemzetközi szereplőket. Lajcák az előző három Fico-kormányban is külügyminiszter volt, jelenleg az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különleges képviselője. Ő elutasította a felkérést, így a volt zsolnai polgármester, a diplomáciai tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező Juraj Blanár került a külügy élére. A szlovák diplomáciát 1998 óta tapasztalt karrierdiplomaták vezették, ámde Blanár személye kapcsán Fico épp arról beszélt, hogy választása e téren is szándékos, ő egy olyan „csuka”, akire azért van szükség, hogy „rendhagyó módon üldözni kezdje az öreg pontyokat” a szlovák diplomácia halastavában. Abban a halastóban, amely úgy tesz, mintha érinthetetlen lenne, és csak az olyan eliteknek tartanák fenn, mint „Kácer, Korcok, Demes és társaik“.

Blanár valóban felkavarhatja a vizeket, de ezúttal nem a magyar-szlovák viszonyban, mint tették elődei, hanem az EU-színtéren. Ő is az Ukrajna támogatását elutasítók táborába tartozik, korábban kifejtett álláspontja szerint a 2014-ben kezdődött kelet-ukrajnai konfliktus politikai rendezését célzó minszki egyezmények csak arra szolgáltak, hogy feltartóztassák Oroszországot, és Ukrajna fegyverkezni tudjon.

Pellegrini házelnök lesz, ő maga nem kívánt kormánytag lenni. A Smer a miniszterelnöki tisztségen kívül hat tárcát kapott meg, a Hlas hetet, az SNS hármat.