oktatás;Magyarország;performansz;kiállítás;tiltakozás;Nemzeti Múzeum;World Press Photo;Egységes Diákfront;

Megmozdultak a diákok, miután a Mi Hazánk Mozgalom elérte, hogy ne engedjék be őket a World Press Photo kiállításra

 Szerintük a valódi gyermekvédelem a minőségi oktatással kezdődik.

Rendkívüli performansszal tiltakozott vasárnap délelőtt az az Egységes Diákfront a ellen, hogy az Orbán-kormány szóhasználatában gyermekvédelmi törvény – valójában melegellenes törvénycsomag – miatt 18 év alattiak nem látogathatják tovább a Nemzeti Múzeum 2023-as World Press Photo kiállítását. 

Az Egységes Diákfront az alternatív oktatási népszavazásra hívta fel a figyelmet az akcióval, amelynek a célja az volt, hogy megmutassák, a valódi gyermekvédelem a minőségi oktatással kezdődik.

Mint megírtuk, Dúró Dóra, a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a „meleg idősotthont” ábrázoló képsorozat miatt. Csák János kulturális miniszter helyt adott a kifogásoknak, és a „családok védelméről szóló törvény” érvényre jutásának biztosítását kérte számon L. Simon László főigazgatón, így a múzeum szigorította a kiállítás megtekintésének szabályait, és 18 év alattiak számára ezentúl nem értékesít jegyet.

Ami a gyermekvédelmi vagy pedofiltörvényt illeti, valójában nem egy jogszabályról, hanem LMBTQ-ellenes törvénycsomagról van szó, amelyet 2021. június 15-én fogadott el az Országgyűlés. Eredetileg Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és párttársa, Selmeczi Gabriella nyújtotta be a pedofil bűncselekmények elleni szigorúbb fellépésről, aztán fideszes képviselők hozzávágtak még néhány módosítót. Közülük a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényé keltett meglehetős felhördülést, amely kimondja, hogy tilos olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a „homoszexualitást” népszerűsíti.